mamaplus

Copii bătuți la Bălți. CNPAC: Concluziile psihologilor, citate selectiv

-
//
04.09.2023

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a venit cu reacție după ce Procuratura Bălți a clasat cauza penală pornită după ce o mamă a prezentat mai multe înregistrări audio din care reiese că copilul ei, dar și alți micuți erau înjurați și bătuții de către educatoare și dădacă, într-o grădiniță din Bălți.

mamaplus

În urma realizării evaluării psihologice a trei copii din cei 10 vizați în cauza penală, CNPAC a constatat că rapoartele de evaluare psihologică efectuate nu au fost valorificate corespunzător, iar constatările și concluziile specialiștilor au fost citate selectiv, fiind interpretate eronat, anumite enunțuri fiind scoase din context, transmite Știri.md.

Centrul menționează că autoritățile nu au solicitat opinia psihologilor care au efectuat evaluarea micuților pentru consultarea concluziilor expuse în raport.

„Evaluarea psihologică realizată în cadrul Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord a constatat, în profilul psihocomportamental al copiilor, semne specifice urmare violenței: anxietate, agresivitate, frică, iritare, tensiune psihică, tulburări ale somnului și perturbarea activității de bază  (jocul). Printre concluziile specialistului se regăsește  faptul că, presiunile (strigăte, etichetări, injurii) din partea educatoarei și a ajutorului acesteia au avut un impact negativ asupra copiilor, fiind exprimate prin comportamente, care au fost interpretate de către specialist ca fiind consecințe efective ale acțiunilor umilitoare la care au fost  supuși copiii”, se arată în reacția CNPAC.

„CNPAC sesizează mai multe aspecte care conduc la provocări sistemice. Deși, Codul Educației impune obligația cadrelor didactice de a nu admite tratamente și pedepse degradante, discriminarea sub orice formă și aplicarea niciunei forme de violență fizică sau psihică (art. 135 alin. (1) lit. i) Codul educației RM), autoritățile nu pot garanta că angajații sistemului educațional care comit acte de violență împotriva copiilor, indiferent de tipul violenței, sunt aduși în fața justiției și că sancțiunile impuse sunt pe măsură gravității faptelor comise. Lipsa pârghiilor suficiente care ar permite incriminarea și sancționarea corespunzătoare a tratamentelor și pedepselor degradante, inclusiv aplicării oricăror forme de violenta fizică sau psihică împotriva copiilor, este o neglijență gravă în protejarea drepturilor și siguranței copiilor în cadrul legal național”, se mai arată în reacția CNPAC.

CNPAC reafirmă că orice agresiune verbală și fizică împotriva copiilor, în virtutea vârstei mici și incapacității de a se apăra, reprezintă o încălcare gravă a drepturilor copiilor și un abuz de putere din partea adulților și trebuie tratată ca atare, iar agresorii trebuie să poarte răspundere pentru abuzul săvârșit, iar copiii afectați de violență trebuie protejați și referiți către servicii de reabilitare psihologică.  

În acest sens, CNPAC face apel către autorități să acționeze în interesul superior al copiilor și să asigure respectarea drepturilor și a siguranței lor, în mod eficient prin: 

  • asumarea angajamentului că, toți cei care comit acte de violență împotriva copiilor vor răspunde corespunzător, fiind sancționați în conformitate cu gravitatea faptelor comise; 
  • Asigurarea că, în procesul de examinare și calificare a cazurilor de aplicare a violenței față de copii, în special de către persoanele care au obligația să-i protejeze, se va ține cont de particularitățile de vârstă ale copiilor;
  • dezvoltarea competențelor de comunicare nonviolentă, comunicare asertivă și gestionare eficientă  a emoțiilor prin intermediul programelor de instruire inițială și continuă a cadrelor didactice;  
  • încurajarea părinților de a participa în comun acord cu cadrele didactice la monitorizarea dreptului la protecție a copiilor de orice formă de violență, iar atunci când acest drept este încălcat, să raporteze autorităților responsabile.