mamaplus

Cine este femeia care a inventat mașina de spălat vase

-
//
31.01.2023

Mașina de spălat vase este una dintre cele mai apreciate și folosite electrocasnice în zilele noastre. Însă nu mulți știu că aceasta a fost inventată în urmă cu foarte mulți ani, de o femeie. Josephine Cochrane a decis să ușureze viețile femeilor, însă a întâlnit pe drum mai multe obstacole.

mamaplus

Într-o lume a bărbaților, în care femeia trebuia să stea acasă și să aibă grijă de casă și copii,Josephine Cochrane a făcut tot posibilul pentru a se face afirmată. Și nu prenu că visa la glorie, ci pentru că voia să ajute cât mai multe femei posibil.

În anul 1883, la vârsta de 45 de ani, Josephine Cochrane a decis: „Dacă nimeni nu va inventa o mașină de spălat vase, o voi face eu”. Însă, la o lună după ce și-a propus să construiască o mașină de spălat vase, soțul femeii a murit. În loc își să abandoneze ideea, Josephine a transformat-o mai degrabă într-o vocație. Dar avea să afle că lucrurile nu merg mereu așa cum îți dorești. În secolul 19, existau puține oportunități pentru o femeie în domeniul invențiilor și inovațiilor. Josephine Cochrane a fost nevoită să se confrunte cu faptul că era femeie, dar și cu lipsa experienței în domeniu. 

Inițial, bărbații pe care i-a angajat să construiască prototipul într-un adăpost din spatele casei sale, au refuzat să îi urmeze matrița, considerând că nu era bună.
 

„Nu puteam convige bărbații să facă lucrurile așa cum voiam eu, în felul meu, până când nu au încercat și au dat greș atunci când au făcut cum au vrut ei. Iar asta m-a costat. Ei știau că eu nu am studii academice despre mecanică și au insistat să facă lucrurile în felul lor până s-au convins că modelitatea mea era mai bună, indiferent de modul în care am ajuns la ea”, a povestit Josephine, potrivit Forbes.

Citeşte întreaga ştire pe unica.ro