mamaplus

6 lucruri pe care o fată nu le poate învăța decât de la tatăl ei

-
//
10.05.2024

Modul în care un tată își tratează fiica va influența modul în care se vede ea tot restul vieții. Dar și felul în care se așteaptă să fie tratată de alți bărbați. 6 lucruri pe care o fată nu le poate învăța decât de la tatăl ei.

mamaplus

1. Iubește-o. Spune-i asta, arată-i asta și va învăța la rândul ei SĂ IUBEASCĂ   

O fată vrea să fie iubită de tatăl ei. În viața ei, tu ești primul ei bărbat. Mai mult decât își dorește lucrurile pe care i le poți cumpăra sau cele pe care o poți învăța, ea vrea să o iubești. Necondiționat. Fiicele noastre ar trebui să știe de la tații lor că aceștia și-ar dărui, literalmente, viața pentru ele dacă va fi nevoie. Cât e mică, e nevoie să-i spui și să-i arăți că o iubești. Să o faci să simtă că ești singurul bărbat din viața ei dispus să meargă până la capătul lumii și înapoi pentru ea. 

O prietenă bună mi-a zis odată: „Am fost mereu fata lui tata. Prietena lui. Dragostea vieții lui. Când am crescut și am început să cunosc băieți nu eram disperată după dragostea bărbaților, pentru că am avut-o încă de mică. Tata m-a iubit mereu, necondiționat. Dacă nu i-ai spus deja fiicei tale că o iubești atât de mult încât ai fi dispus să mori pentru ea, te-aș încuraja să faci asta. Probabil că doar tu (și mama ei) sunteți singurii oameni din lume care ar fi dispuși să facă acest sacrificiu pentru ea.

2. Fii consecvent, fii statornic în viața ei și va învăța SĂ AIBĂ ÎNCREDERE

 

Poate cel mai important principiu de care o fată are nevoie ca tatăl ei să-l practice este consecvența. Lumea ei, mai ales în adolescență, va fi una plină de suișuri și coborâșuri. Are nevoie de îndrumarea constantă a tatălui ei și de prezența lui calmă și obiectivă. Are nevoie de un tată echilibrat: strict, dar bun, iubitor și iertător. Înțelegător. Are nevoie de o piatră pe care poate sta cu încredere atunci când totul se prăbușește în jurul ei.

O ajută să știe că se poate baza pe tatăl ei care îi va fi mereu alături. Cât e mică, nu pierde invitațiile la ceaiul ei cu păpușile și nici poveștile de la culcare. Învață-o să danseze. Du-o la pescuit, cățărați-vă împreună în copaci. Faceți balet și jucați fotbal. Când va crește, îți va căuta sfaturile pentru că ai reușit, încă de când era mică, să-i fii alături, să o înțelegi și să o sprijini. A înțeles că ești lângă ea orice s-ar întâmpla. A învățat cum e să aibă încredere. Și va știi să recunoască acest sentiment în relațiile din viața ei.

3. Apreciază-i calitățile și alegerile și va învăța SĂ AIBĂ CURAJ

Un tată joacă un rol important în modul în care o fată se percepe pe sine. Încurajarea și aprobarea lui o ajută să-și dezvolte încrederea și curajul. În timp ce bărbații se judecă unii pe alții după performanță, femeile se judecă adesea pe baza frumuseții fizice și a calității relațiilor lor. Un tată care recunoaște și apreciază calitățile fiicei sale, nu doar aspectul ei fizic, îi oferă o imagine de sine sănătoasă.

Când un tată încurajează implicarea fiicei sale în diferite activități, acest lucru îi oferă fetei o sursă de stima de sine dincolo de aspectul ei fizic, asupra căruia nu are control. Apreciindu-i calitățile și alegerile, este mai puțin probabil ca imaginea și stima ei de sine să fie influențate doar de cât de mult este dorită de un bărbat. Tații care își apreciază fiicele le oferă un suport uriaș în viață. Fără această apreciere, multe femei trec prin viață cu sentimente de inutilitate și disperare.

4. Câștigă-i respectul și va învăța SĂ-ȚI URMEZE SFATURILE

Una dintre cele mai importante atribute pe care trebuie să le aibă o fată este respectul pentru tatăl ei. Poate fi chiar mai important ca ea să îl respecte decât să îl iubească. Asta nu doar pentru că bărbații au nevoie de respect mai mult decât de iubire. Ci pentru că este sănătos pentru ea în toate domeniile vieții. Fără acest respect, ea se va pierde în mările furtunoase ale adolescenței. Fiica ta va respecta regulile tale și va respecta limitele doar dacă te respectă. Cât e mică, s-ar putea supune regulilor tale pentru că se teme de tine, dar pe măsură ce crește, va descoperi că nimic nu o obligă să-ți urmeze regulile și îndrumările dacă nu te respectă. 

Așa cum în cultura noastră există disprețul față de autoritate și ea va învăța că nu este obligată de nicio lege să urmeze dorințele părinților odată ce ajunge la o anumită vârstă. În adolescență, ea se va supune dorințelor tale fie pentru că te iubește, fie pentru că te respectă (sperăm că ambele). Dacă încerci să o forțezi prin frică sau intimidare, ea se va răzvrăti în cele din urmă și vei pierde influența asupra ei. Dar dacă fiica ta te respectă, ea îți va urma de bunăvoie dorințele, deoarece va ști că sunt în interesul ei.

5. Spune-i mereu adevărul și va învăța SĂ FIE LIBERĂ, PUTERNICĂ și INDEPENDENTĂ

Fetele au nevoie ca tații lor să spună adevărul în viața lor. Trăim într-o lume pe care o considerăm „a bărbaților“, iar despre femei se spune că sunt „sexul slab“. Trăim într-o lume în care răul este considerat bun și binele este considerat rău. Cultura noastră îi va spune fiicei tale multe minciuni. Agenții de publicitate vor ca ea să cumpere lucruri de care nu are nevoie. Corporațiile lacome vor să o facă să creadă minciuni despre ea însăși astfel încât să-i poată vinde „leacurile“ sau diverse ideologii politice și culturale. Politicienii îi vor vinde statistici scandaloase pe care le vor promova drept adevărate; mass-media le va cita fără să le verifice validitatea. 

Fii tu cel care o învață despre adevăr! Și spune-i fiicei tale adevărul absolut – că poate fi orice își dorește în viață, indiferent dacă alege să fie medic veterinar, avocat, medic, astronaut, scriitor sau poate chiar președinte țării! Învață-o să fie liberă, puternică și independentă.

6. Recunoaște-ți greșelile, neajunsurile și va învăța SĂ FACĂ ALEGERI BUNE

Tații care recunosc când greșesc sunt o binecuvântare pentru copiii lor, în special pentru fiicele lor. Când un tată mărturisește că a greșit sau recunoaște că nu știe ceva, o învață pe fiica lui să aibă încredere în el și să-l respecte. Iar prin extensie, nu doar pe el, ci bărbații în general. Amintește-ți de bărbați șefi care credeau că știu totul și care se comportau de parcă ar fi fost superiori femeilor. Probabil te-ai simțit la fel de dezgustat și lipsit de respect față de ei ca și mine, chiar dacă ești bărbat. 

Sunt sigură că nu vrei ca fiica ta să sfârșească prin a se căsători cu un Știe-tot nemaipomenit și plin de fumuri, doar pentru că acesta a fost modelul de comportament pe care l-a văzut la tatăl ei. Sunt sigură că îți dorești să se mărite cu un băiat sincer, direct și suficient de curajos să recunoască atunci când greșește. Acesta este genul de bărbat pe care îl vrei ca să-ți iubească fiica și să-ți crească nepoții! Atunci, fii tu așa cum ai vrea să fie el, pentru ca fiica ta să aibă un model atunci când va trebui să aleagă.

sursa