Iarna aveți poftă de salată din legume, dar nu riscați să le cumpărați pe cele din supermarket, care sunt îmbâcsite cu nitrați? Atunci vă propunem să vă pregătiți de pe acum borcanele cu salată.
Vă propunem o rețetă gustoasă de te lingi pe degete:
Mod de preparare:
1. Morcovii se spală, se curăță și se dau prin răzătoarea mai mare. Toate legumele în continuare le puneți într-un vas mare.
2. Apoi spălați, curățați și tăiați ardeii în felii.
3. Curățați, spălați și tăiați ceapa. O adăugați la restul legumelor.
4. Și ultimele sunt roșiile, le spălați și tăiați felii medii, ca pentru salată.
5. Puneți sarea și verdeața, amestecați totul bine cu mâinile sau cu o lingură mare. Perfect ar fi să o lăsați o jumătate de oră, să se pătrundă și să se mai înmoaie legumele. Când nu aveți timp, puteți să le puneți așa în borcane, doar ca să știți că după ce fierb se vor lăsa mai mult și va trebui să completați borcanele, să nu rămâneți doar cu jumătate de salată în borcan.
6. Puneți salata în borcane, presați bine să încapă mai bine și să nu rămână spații goale, înveliți gura borcanelor cu folie de aluminiu și le aranjați pe tava de cuptor.
Le lăsați la 180 de grade până încep să fiarbă, apoi faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet 1-1.5 ore.
Dacă preferați să le sterilizați - puneți borcanele în apă și când începe să fiarbă salata în borcane, lăsați aproximativ o oră la foc mic.
7. După ce a trecut timpul de fierbere, scoateți un borcan, îl veți folosi pentru a completa celelalte borcane - salata se lasă după fierbere și ar fi păcat să lăsați loc liber în borcane.
Scoateți pe rând borcanele din cuptor, completați cu o lingură din primul borcan, până se umple.
8. Și acum partea cu conservantul. Această salată de obicei stă foarte bine, dar cu condiția să aveți cămară bună, răcoroasă și închisă. În cazul în care le țineți la balcon, recomand să puneți în fiecare borcan (deasupra) câte o pastilă de aspirină. Iarna, când deschideți borcanul, veți vedea că pastila așa și rămâne, o scoateți cu o lingură și mâncați salata liniștiți. Nu schimbă deloc gustul legumelor.
Dacă iarna nu se mai vede pastila deasupra, atunci vă dați seama că ea și-a făcut treaba, acel borcan era cu probleme și a consumat din aspirină.
Deci, opțional puneți aspirină și capsați bine borcanele, verificați să nu curgă lichidul din ele și să nu lase aer.
9. Le întoarceți cu fundul în sus pe un prosop și lăsați să se răcească bine la temperatura camerei.
10. Când se răcesc bine, le puteți șterge cu un burete umed, în cuptor de obicei se mai murdăresc de sucul pe care îl lasă. Le puneți la păstrat în cămară.
Iarna le deschideți, scoateți aspirina și le serviți cu ceapă, puțin ulei și sare după gust. Merge bine amestecată cu varză murată sau mazăre verde la conservă.
Poftă bună!
Sursa: lalena.ro