mamaplus

Dulceaţă de caise, fără zahăr. Exact ca în copilărie

-
//
02.10.2019

Dulceața de caise și aroma ei te-ar putea duce cu gândul la diminețile din copilărie, când, pe o felie de pâine, mama întindea untul cremos, după care adăuga și o linguriță de dulceață. O bunătate, nu alta! Ce-ai spune dacă ai prepara în acest an câteva borcănașe de dulceață din caise, ca să te bucuri de ea la iarnă? Te ajutăm noi cu rețeta, pe care o găsești mai jos.

mamaplus

Ingredientele necesare pentru dulceața de caise:

- cinci kilograme de caise cântărite fără sâmburi
- 750 de grame de îndulcitor (pe bază de stevia)
- o lămâie

Mod de preparare dulceaţă de caise fără zahăr: 

1. Spală caisele, curăţă-le de sâmburi şi pune-le într-un vas încăpător. 

2. Ulterior, pune caisele pe aragaz, la foc mic, amestecând din când în când, pentru a nu se prinde de fundul vasului. 

3. După ce fructele au fiert bine, timp de 30 de minute şi s-au înmuiat bine, adaugă îndulcitorul. Dacă vrei ca dulceaţa ta să aibă o consistenţă fină poţi zdrobi fructele cu ajutorul blenderului. Indiferent dacă pasezi fructele, transformându-le în piure, sau nu, după primele 30 de minute de fierbere este momentul să se adauge zeama sau sarea de lămâie. 

4. Lasă totul să fiarbă bine şi, pe parcurs, îndepărtează spuma care se formează. 

5. Timpul de fierbere diferă în funcţie de conţinutul de apă al fructelor. Dacă s-a eliminat multă apă prin fierberea fără zahăr, se va lega mult mai repede. Când gemul primeşte aspectul unei paste fluide este gata. 

6. Toarnă totul în borcane bine spălate şi sterilizate, iar pentru a păstra mult timp şterge interiorul capacelor cu alcool de cel puţin 40 de grade, ca să previi formarea mucegaiului. Înfiletează capacele şi întoarce borcanele cu gura în jos, pe capac. Ulterior, înveleşte borcanele cu pături groase şi lasă să se răcească, iar apoi depozitează-le în cămară.

Sursa