mamaplus

La Chișinău s-au deschis primele clase cu predare în limba ucraineană

-
//
02.09.2024

De la începutul noului an de studii, în gimnaziul „Taras Șevcenko” din municipiul Chișinău au fost deschise primele clase cu predare în limba ucraineană, pentru copiii refugiați din țara vecină. În acest sens, patru săli au fost renovate capital și dotate cu ajutorul Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR) și Agenția de Cooperare Tehnică și Dezvoltare (ACTED).

mamaplus

„Renovarea sălilor de clasă la gimnaziul „Taras Șevcenko” reprezintă un pas esențial pentru asigurarea accesului la educație de calitate pentru copiii refugiați, permițându-le acestora să își continue studiile într-un mediu familiar, utilizând limba maternă. Acest proiect subliniază importanța unei educații incluzive și a susținerii pentru a face tranziția cât mai ușoară”, a menționat șeful Serviciului Politici în domeniul relațiilor interetnice a Ministerului Educației și Cercetării, Ivan Duminica, care a vizitat instituția de învățământ și s-a întâlnit cu părinții viitorilor elevi, transmite Știri.md.

La gimnaziul respectiv se vor deschide pentru prima dată clasele I, IV, V și VI cu predare în limba ucraineană, pentru 95 de elevi refugiați din Ucraina. 

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, procesul educațional va respecta curriculum național, iar studierea limbii române va fi obligatorie.

În prezent, în gimnaziul „Taras Șevcenko” studiază 290 de elevi, dintre care 218 sunt refugiați ucraineni.