mamaplus

Povestea unei familii din Ialoveni care a înfiat doi copii

-
//
28.08.2024

Au devenit mamă și tată pentru copii străini, care aveau nevoie de căldură și grijă părintească. Este povestea soților Aliona și Vladimir Inculeț din satul Cărbuna, raionul Ialoveni. De opt ani, viața lor s-a schimbat radical, iar astăzi nu-și pot imagina o zi fără copiii lor.

mamaplus

Aliona și Vladimir Inculeț sunt profesori la școala din satul Cărbuna. Cei doi copii biologici ai cuplului s-au căsătorit și s-au mutat la casele lor, așa că în urmă cu opt ani, soții au decis să ia în îngrijire o fată. Când au depus actele pentru tutelă, au aflat că Daniela are un frate, Daniel. Astfe, cei doi copii s-au reunit în sânul noii familii, transmite moldova1.md.

„Le-am luat niște bomboane, i-au adus, ei erau așa micuți. Acest mic era cam bolnăvior cu niște ruj în obraji. S-a așezat într-un genunchi și i-a dat o bomboană, hai vină la tata, el plânge, noi plângem toți. Altă ieșire nu mai era, el era deja al nostru”, spune Aliona Inculeț.

„Lucram peste hotare. Am lucrat timp de 11 ani și tot venind acasă la fiecare trei luni, soția se plângea că îi este urât singură. Eu nu regret, mulți ne spun că e copia tăticului, a mea. Facem sport împreună și la școală, și acasă. Avem și ajutor, mai ales fata face și mâncare, se uită pe internet rețete și dacă îi trebuie ceva produse, tata îmi trebuie ceea, bine. Faci o binefacere, un copil fericit în fața lui Dumnezeu”, a declarat Vladimir Inculeț.

„- Asta lui Daniela, asta lui Danu. - Ce e de gustos, din grădină crescut de tata”.

Chiar dacă au trecut opt ani de atunci, Aliona Inculeț ține minte în mici detalii ziua când și-a adus copiii acasă.

„În seara când i-au adus, eu am așezat jucării frumușel acolo și dincolo și curățenie peste tot. Și la un moment de atunci s-a întors toată casa cu picioarele în sus și eu trebuia să alerg din urma lor să nu cadă, să nu se lovească. Ei nu aveau limită la nimic, ei s-au scăpat la libertate. Deja suntem la școală. Daniela este clasa opta, deja a trecut. Dan e clasa a patra”.

În Republica Moldova activează peste 400 de asistenți parentali profesioniști, dintre care peste 330 au fost aprobați cu concursul direct al Asociației "Copil, Comunitate, Familie".