mamaplus

Ce este donarea de sânge și cât de des este bine să o faci

-
//
28.08.2024

Donarea de sânge reprezintă un act altruist, care aduce o serie de beneficii atât pentru persoana donatoare, cât și pentru cei care primesc sângele donat. Prin astfel de gesturi, repetate la intervale de timp recomandate, putem să contribuim la salvarea de vieți.

mamaplus

De asemenea, a fi donator de sânge poate să fie util și pentru tine deoarece îți poți îmbunătăți sănătatea fizică și cea emoțională știind că, în acest fel, ai ajutat persoane ori comunități aflate în dificultate. Este important să înțelegem faptul că fiecare donare contează și că, prin respectarea recomandărilor și condițiilor impuse, putem face acest gest într-un mod sigur și eficient, transmite libertatea.ro.

O întrebare pe care și-o pun cei care doresc să doneze sânge este cât de des pot face acest lucru. Pentru a afla răspunsul la această întrebare, cât este de sigură această procedură, dar multe alte informații te invităm că citești mai departe acest articol.

Ce este donarea de sânge

Donarea de sânge este un act voluntar prin care o persoană sănătoasă este dispusă să cedeze o cantitate mică de sânge pentru a ajuta la salvarea vieților altor oameni. Sângele donat poate fi folosit în numeroase situații, de la intervenții chirurgicale complexe și până la tratamentul unor boli grave, cum ar fi leucemia. 

Printr-o simplă donare de sânge, o persoană donatoare poate salva până la trei vieți, având în vedere că fiecare unitate de sânge este procesată în laboratoare și separată în componente diferite, cum ar fi globule roșii, plasmă și trombocite. Procedura de donare de sânge este una dintre cele mai reglementate practici din lume, asigurând nu numai siguranța și eficacitatea sângelui recoltat și a componentelor acestuia, dar și siguranța celui sau celei care donează sânge.

De ce este bine să donezi sânge 

Sângele este ceva ce cu toții avem nevoie mai ales dacă este vorba despre o persoană care suferă o intervenție chirurgicală complexă sau care suferă de o afecțiune precum anemia ori tulburări ale sângelui și unele tipuri de cancer. Există opt grupe sanguine principale, deși unele sunt mai rare decât altele. Grupa de sânge „O negativ” poate fi utilizată la oricine, cum ar fi situația când un pacient este supus unei intervenții chirurgicale de urgență și personalul medical nu știe ce grupă de sânge are acesta.

Din acest motiv, donatorii „O negativ” sunt adesea denumiți „donatori universali”. Spre exemplu, potrivit NHS Blood & Transplant, citat de British Heart Foundation, este nevoie de circa 135.000 de noi donatori în fiecare an în Marea Britanie pentru a se asigura că cererea poate fi satisfăcută. În fiecare zi sunt necesare aproximativ 5.000 de donări de sânge pentru a satisface nevoile pacienților. 

Tipuri de donări și cât de des poți dona sânge 

În momentul de față există patru tipuri de donare de sânge, fiecare având un scop specific și propriile reguli pentru donatori. Iată care sunt acestea tipuri de donări de sânge și intervalele de timp recomandate la care poți urma procedurile:

Donare de sânge total – este cel mai comun, cel mai ușor și cel mai versatil tip de donare, în care se colectează aproximativ 450 ml de sânge. Durata procedurii este de aproximativ 10 minute. Acesta este apoi separat în componente precum globule roșii, plasmă și trombocite. Specialiștii spun că se poate dona sânge total o dată la 56 de zile, adică de până la 6 ori într-un an.

Donare de plasmă – plasma, adică partea lichidă a sângelui, este vitală pentru tratamentele de arsuri, șocuri și alte afecțiuni. Procesul de donare de plasmă durează mai mult decât donarea de sânge, dar permite donarea mai frecventă. Mai exact, donarea de plasmă se poate face de obicei o dată la 28 de zile, adică de până la 13 ori pe an. 

Donare de trombocite – trombocitele sunt esențiale pentru coagularea sângelui și sunt adesea necesare pentru pacienții bolnavi de cancer sau cei care au suferit transplanturi. De obicei, oamenii pot dona trombocite o dată la 7 zile, adică de până la 24 de ori pe an. 

Donare de globule roșii – în cazul acestui tip de donare sunt colectate doar celulele roșii, iar restul componentelor sângelui sunt returnate donatorului. Este recomandată în special pentru cei care au tipuri de sânge rare. Majoritatea persoanelor trebuie să aștepte 112 zile între două donări succesive, ceea ce înseamnă că acest tip de donare de sânge nu poate fi făcut de mai mult de trei ori într-un an. Donatorii de sex masculin cu vârsta sub 18 ani pot dona globule roșii doar de două ori pe an, potrivit Health Line.

Este important de știut că, în cazul în care oferi mai multe tipuri de donări de sânge, numărul efectiv de donări pe care le poți face într-un an va fi mai mic.

Citește toată știrea pe libertatea.ro.