Medicii americani au reușit să surprindă în imagini 3D plămânii unui bărbat în vârstă de 50 de ani, care prezenta infecție cu coronavirus.

Videoclipul VR al cavității sale toracice arată cum se răspândește în ambii plămâni infecția cu coronavirus (culoarea galbenă).

Cu doar câteva zile înainte de realizarea imaginilor, pacientul nu a avut simptome, potrivit CNN. La câteva zile însă, starea acestuia s-a deteriorat, iar medicul Keith Mortman, care îl avea în grijă, a surprins în imagini cum infecția se răspândește în plămâni.

Bărbatul fusese diagnosticat cu COVID-19 și pus la izolare la un alt spital, unde nu avea decât simptome: febră, tuse și dificultăți de respirație. În câteva zile, starea lui a început să se deterioreze rapid.

„Devine evident foarte repede că există un astfel de contrast puternic între țesutul pulmonar anormal și virusul infectat și țesutul pulmonar adiacent mai sănătos”, a spus dr. Mortman într-un interviu GWU.

Ambii plămâni se deteriorează

„Nu este izolat de nicio parte a plămânului, există o deteriorare a ambilor plămâni, în mod difuz. Puteți vedea distrugerea care este cauzată în plămâni și de ce plămânii acestor pacienți ajung să aibă nevoie de ventilator mecanic. 

Începe ca o infecție virală, apoi devine inflamație severă în plămâni creând daune pe termen lung și ar putea afecta cu adevărat capacitatea cuiva de a respira”, a explicat dr. Mortman.

Coronavirusul se deplasează de la nivelul tractului respirator superior – nasul, gura, gâtul și porțiunea superioară a plămânilor – coborând în zona mai profundă a plămânilor.

Pneumonia este inflamația acestei regiuni inferioare a plămânilor. Alveolele, mici saci de aer responsabili pentru schimbul de dioxid de carbon și oxigen, se pot umple cu lichid sau puroi, ceea ce face dificilă respirația.