Cum se dezvoltă bebelușul

E clar că unghiile bebelușului vor avea nevoie de manichiură și pedichiură după naștere. Deja au crescut binișor.

Inimioara fătului ar putea fi monitorizată săptămâna asta prin teste de stres, iar bătăile inimii se vor accelera la fiecare mișcare.

mamaplus.md

Cum se schimbă viața ta

În acest timp, trupul tău este mai pregătit ca niciodată să dea naștere. Până la această vârstă a sarcinii, probabil că medicul a discutat cu tine despre travaliul indus, dar asta nu înseamnă că nu vei intra în travaliu de la sine. Pur și simplu unii bebeluși nu se grăbesc. Există însă o întrebare pe care ți-o pui deseori: vei recunoaște contracțiile travaliului?

Contracțiile și travaliul

Sunt șanse să-ți dai seama când începe travaliul. În cazul în care nu o faci, iată câteva ponturi:

Ți se poate rupe apa (deși nu e obligatoriu) și e posibil să observi mucus (dopul gelatinos) cu puțin înainte să se declanșeze travaliul. Apoi vei simți contracțiile – valuri ritmice cauzate de faptul că uterul tău se contractă și apoi se relaxează – care pot apărea brusc, pe nepusă-masă pentru unele femei sau ușor și ferm pentru altele.

În mod normal (dar nu obligatoriu) ele apar la distanță, iar apoi intervalul dintre ele se micșorează din ce în ce mai mult. Primele contracții sunt asemănătoare cu cele ale ciclului menstrual sau cu durerile de spate.

De multe ori, durerea apare în spate și radiază în față. La fel de bine e posibil să le simți numai în partea din față. Cu toate astea, trebuie să știi că așa cum două sarcini nu sunt la fel, la fel și nașterile diferă.

Sursa: totuldespremame.ro