Noutatea săptămânii

Ziua nașterii se apropie cu pași mari, dar medicul va considera că sarcina ajunge la termen abia la 39 de săptămâni. Următoarele două săptămâni petrecute în uter vor permite creierului și plămânilor fătului să se dezvolte complet.

mamaplus.md

Așadar, dacă urmează să naști prin cezariană, medicul nu o va programa mai devreme de 39 de săptămâni, decât doar dacă existe motive medicale.

La naștere, mulți bebeluși au capul acoperit de păr (1-2 centimetri lungime). Să nu te miri însă dacă al tău are o culoare diferită de al tău. De multe ori, cuplurile brunete au un șoc când descoperă că bebelușul lor are părul bălai sau roșcat, iar blonzii – un bebeluș brunet.

În acest moment, fătul are în jur de 49 de centimetri și cântărește aproximativ 2.800 de grame.

Cum se schimbă viața ta

Poate că acum contracțiile Braxton Hicks sunt mai frecvente, durează mai mult și sunt mai neplăcute. Poate ai observat că scurgerea vaginală e mai abundentă.

Dacă vezi că mucusul are firicele de sânge, probabil momentul nașterii e la câteva zile sau mai puțin (dacă observi pete de sânge sau sângerezi abundent, sună imediat medicul).

Nu uita să-l întrebi de rezultatul testului pentru streptococul de grup B. În acest fel, dacă rezultatul nu apare încă în fișa ta atunci când naști, poți informa personalul medical că ai nevoie de antibiotice.

Acum poate fi mai dificil ca niciodată să găsești o poziție confortabilă noaptea și să dormi bine. Dacă poți, încearcă și protejează-te mai mult în cursul zilei (asta s-ar putea să fie ultima ta șansă pentru o perioadă bună de timp).

Continuă să monitorizezi mișcările fătului și informeză imediat medicul dacă sesizezi o rărire a acestora.

E posibil ca în această perioadă să ai vise intense. Ele sunt cauzate de anxietatea provocată de apropierea travaliul și gândul că vei deveni părinte.

Semnele travaliului

Nu există o modalitate prin care să prezică exact când începe travaliul. Corpul începe să se pregătească pentru acest moment cu o lună înainte de naștere. Tu poate nici măcar nu sesizezi că se întâmplă ceva sau poate că ai început să observi simptome noi, care te anunță că se apropie momentul.

Iată câteva lucruri care ți se pot întâmpla în aceste săptămâni sau zile înainte de începerea travaliului:

Fătul a coborât

E posibil să simți o greutate în zona pelviană, dar a dispărut presiunea pe cutia toracică și respiri mai ușor.

Mai intense și mai frecvente, contracțiile Braxton Hicks pot indica pre-travaliul
Cervixul se subțiază și se pregătește pentru adevăratul travaliu. În această perioadă, unele femei au crampe asemănătoare cu cele menstruale.

Dopul de mucus

Acesta este o formațiune care blochează canalul cervical care duce la uter. Acest dop poate fi eliminat tot odată sau de-a lungul mai multor zile în secreția vaginală.

Ruperea apei

Multe femei au contracții înainte să se rupă apa, dar sunt cazuri în care este pierdut lichidul amniotic înainte de începerea contracțiilor. Dacă se întâmplă așa, atunci va începe în scurt timp travaliul. Dacă nu încep imediat contracțiile, acestea vor fi provocate.

Cum îți dai seama dacă e vorba despre un travaliu fals
Uneori e foarte greu să faci diferența. Iată câteva sene care te-ar putea ajuta:

Contracțiile travaliului fals sunt imprevizibile

Ele apar la intervale neregulate și variază ca durată și intensitate. Și contracțiile din timpului travaliului real pot fi neregulate la început, dar cu timpul ele apar la intervale regulate și scurte de timp, devenind mai intense și mai îndelungate.

La travaliul fals, durerea provocată de contracții se simte în abdomenul inferior
La travaliul real, durerea începe în partea inferioară a spatelui și se întinde în tot abdomenul.

Durerile din timpul travaliul fals pot ceda singure, când încetezi o activitate sau îți schimbi poziția
Durerile din timpul travaliului real vor persista și vor deveni mai intense indiferent ce-ai face.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Instalează scaunul special de mașină. Nu poți aduce bebelușul acasă în mașină dacă nu ai instalat scaunul.

Unele sunt dificil de instalat, așa că nu ar trebui s-o lași pe ultima clipă. Ca să fii sigură că nu faci eforturi mari, roagă-l pe partnerul tău să te ajute.

Sursa: totuldespremame.ro