mamaplus

De ce ar trebui să pui castraveți murați în sosul grecesc Tzatziki? Explicația nutriționistului

-
//
28.06.2022

Sosul Tzatziki este foarte popular printre gurmanzi și cei care adoră bucătăria grecească. Conform rețetei tradiționale, acest sos este compus din iaurt grecesc, castraveți proaspeți, zeamă de lămâie, usturoi, ulei de măsline și verdeață. Ei bine, nutriționista Mihaela Bilic ne sugerează să înlocuim castraveții proaspeți cu cei murați, întrucât au mai multe proprietăți și pot contribui la scăderea colesterolului.

”De curând oamenii de știință au constatat un lucru surprinzător: castraveții murați descompun colesterolul din produsele lactate! Efectele benefice sunt rezultatul sinergiei care se creează între produsele lactate și legume, dar mai ales procesului de fermentație lactică și coloniilor de bacterii cu bioeficiență crescută prezente și în lactate și în murături.”, ne sugerează nutriționista.

În cadrul unui interviu recent, specialista a oferit mai multe detalii la acest subiect, explicând cum au făcut aceste descoperiri oamenii de știință.

”S-a analizat conținutul de colesterol și concentrația în produși de oxidare ai colesterolului din 3 tipuri de produse: smântână simplă, smântână cu castraveți proaspeți și smântâna cu castraveți murați în saramură. După ce sosurile au fost preparate, recipientele au fost ținute 3 săptămâni la frig și lumină pentru ca ingredientele să poată interacționa.

Rezultatele? O scădere semnificativă a conținutului de colesterol din smântâna cu castraveți murați: de la 4,03g/kg grăsime la 3,44g/kg grăsime. Produșii de oxidare a colesterolului se formează în timpul depozitării. După cele 3 săptămâni de păstrare s-a constatat că în smântâna simplă procentul lor s-a triplat, în timp ce în smântâna cu castraveți oxidarea a stagnat. Prin adăugarea de castraveți murați la smântână a crescut semnificativ activitatea antioxidantă.”, a subliniat nutriționista Mihaela Bilic.