mamaplus

Un film despre drama copiilor, părinții cărora sunt plecați, a fost prezentat la Chișinău

-
//
05.07.2023

Dramele și suferințele copiilor din Republica Moldova, părinții cărora sunt plecați peste hotare, sunt abordate în documentarul „Solus” (Singur), realizat de o echipă de cineaști din Belgia: producător Frederic Siroul, co-regizor Olga Lucovnicova originară din Republica Moldova. Filmul a fost realizat în cadrul proiectului socio-cultural „Singur acasă”, implementat de Centrul de teatru din Republica Moldova.

mamaplus

Două adolescente împărtășesc în documentar experiența amară a vieții cu mame plecate, cu dor sfâșietor, stări de anxietate, depresie. Ca să uite durerea sufletească, Susana a început să-și taie pielea, transmite moldova1.md.

„Am început să mă tai mai tare pe picioare. Asta chiar mă ajută pentru că pe mine începe să mă doară piciorul și eu mă axez pe durerea de la picior și pe un timp uit că am probleme.”

„Solus” a fost realizat în cadrul proiectului socio-cultural „Singur acasă”.

„Ne-am bucura să-l vadă mai multă lume. Dorul pe care-l duc în sine copiii de migranți este unul sfâșietor. Ei nu sunt revoltați, din contra, sunt copii suferinzi, care poartă acest dor și această durere. Scopul nostru este să-i ajutăm pe copii prin intermediul mijloacelor artistice să-și exteriorizeze emoțiile”, spune coordonatorul proiectului, Alina Lungu-Țurcanu.

Pentru una dintre protagoniste filmările au fost într-un fel o salvare.

„A fost o experiență nouă și m-a ajutat să mă descopăr, mi-a arătat că sunt mult mai independentă, mai puternică. Oricum a rămas ca o traumă”, spune Susana Stici, elevă din Rîșcani.

Mama Susanei a fost plecată șase ani în Israel.

„Am revenit cu totul acasă. Ne bucurăm una de alta, dar niciodată n-o să recuperăm timpul care l-am pierdut. Mamele nu pleacă de bună voie. Le-aș sfătui la distanță să-și iubească copiii, fiindcă atunci când revii acasă parcă ne simțim un pic mai îndepărtate, parcă suntem străine”, spune Didona Stici, mama Susanei.

Tânăra dar deja apreciata regizoare pe plan internațional, Olga Lucovnicova, originară din Republica Moldova, a fost veriga de legătură între echipa din Belgia și promotorii proiectului din țara noastră.

„De obicei, migrația este povestită din perspectiva unui adult și eu am dorit să încerc să dau vocea copiilor prin acest film. Și eu când am fost mică, tatăl meu era plecat peste hotare la muncă. Datorită filmului, am privit cu alți ochi experiența mea proprie”, spune regizoarea Olga Lucovnicova.

„Solus” a fost filmat timp de o săptămână de o echipă din Belgia. În această țară a fost realizată și postproducția. Documentarul, apreciat deja cu câteva premii, urmează să fie prezentat în acest an la importante festivaluri internaționale.