mamaplus

Expert: Moldovenii vor copii, însă se confruntă cu bariere sociale

-
//
01.07.2024

Studiile arată că moldovenii își doresc mai mulți copii, dar aceștia ar fi constrânși atât de factori economici, cât și de lipsa unor condiții de îngrijire, dar și de unele discrepanțe de roluri care mai predomină în societate. Afirmațiile aparțin Aliona Cristei, analistă Programe Populație si Dezvoltare UNFPA Moldova, și Valeriu Sainsus, doctor în științe demografice.

mamaplus

Potrivit lui Aliona Cristei, în Republica Moldova au fost inițiate mai multe politici prietenoase copiilor care să susțină oamenii să aibă numărul dorit de copii. Printre acestea sunt deschiderea creșelor, inclusiv prin crearea unor oportunități de îngrijire a copilului la locul de muncă, promovarea drepturilor egale între femei și bărbați și implicarea tatălui în îngrijirea copilului, transmite realitatea.md.

De asemenea, Aliona Cristei susține că jumătate din populația reproductivă au afirmat că vor trei sau mai mulți copii, însă în spate stau o serie de bariere sociale care împiedică femeile să-și atingă numărul dorit de copii inclusiv servicii de îngrijire, de creșă, stereotipurile și discrepanța rolurilor de gen. 

„Republica Moldova este campioană la capitolul dezvoltarea politicilor prietenoase copiilor pentru ca familiile să aibă atâția copii câți își doresc. Dar schimbările vin în timp, ele nu pot fi imediate”, a mai menționat Aliona Cristei.

Iar demograful Valeriu Sainsus a afirmat că politicile de încurajarea a natalității sunt periculoase fără îmbunătățirea calității vieții în care oamenii să vrea să aibă mai mulți copii. Potrivit lui, niciodată nu trebuie să dăm prioritate cantității contrar calității, unul din criteriile de baza al politicilor demografice. 

„Redresarea îmbătrânirii populației ar veni prin reproducere, dar efectele ei nu pot fi resimțite pe termen scurt. Este periculos să punem standarde că fiecare familie ar trebui să aibă trei copii. Sunt factori mai subtili precum stabilitatea familiei și vârsta de căsătorie care pot redresa situația”, a mai adăugat demograful.

Anul trecut, în Republica Moldova, s-au născut 24.000 de copii, cu aproape trei mii mai puțin față de anul 2022. Potrivit Biroului Național de Statistică, rata natalității înregistrată în anul 2023 a coborât sub zece născuți-vii la 1.000 locuitori, după ce acum un an era de aproape 11 născuți-vii la 1.000 de locuitori față de anul 2022.