mamaplus

Șoferul care a lăsat-o pe Marcela Paladi fără picioare va sta în penitenciar de tip deschis

-
//
04.05.2023

Gheorghe Begu, șoferul care se face vinovat de producerea accidentului de pe viaduct, în urma căruia Marcela Paladi a rămas fără picioare, condamnat astăzi la închisoare, își va ispăși pedeapsa în penitenciar de tip deschis, care este cel mai permisiv. Potrivit legislației, deținuții repartizați în acest regim pot să se deplaseze fără supraveghere în afara pușcăriei, dacă acest lucru este necesar, în legătură cu munca executată, instruire, pot să expedieze scrisori şi să primească pachete, să aibă întrevederi fără nicio restricţie, să poarte haine civile, să deţină obiecte de valoare şi bani, folosindu-i fără restricţie, scrie Unimedia.

mamaplus

Legea prevede că în penitenciarele de tip deschis execută pedeapsa persoanele condamnate pentru infracţiuni săvârşite din imprudenţă. Condamnaţii sunt deţinuţi fără pază, dar sub supraveghere, în scopul prevenirii comiterii noilor crime şi delicte, precum şi asigurării îndeplinirii de către condamnaţi a obligaţiunilor lor.

Cu permisiunea administraţiei penitenciare, condamnaţii pot să se deplaseze fără supraveghere în afara penitenciarului, dacă acest lucru este necesar în legătură cu munca executată, instruirea sau în legătură cu survenirea unor situaţii personale excepţionale. Pot să expedieze scrisori şi să primească pachete cu provizii, colete, banderole, să utilizeze banii şi să aibă întrevederi fără nicio restricţie. În acelaşi penitenciar, la regim de resocializare, pot fi deţinuţi condamnaţi bărbaţi şi femei.

Potrivit legislației, în funcţie de comportamentul, atitudinea faţă de muncă etc., administraţia penitenciarului poate permite condamnatului aflat în regim de resocializare să locuiască într-un spaţiu locativ separat, pe teritoriul penitenciarului sau în afara lui, în spaţii dislocate în raza a 25 km de penitenciar.

Totodată, condamnaţii care beneficiază de dreptul de a locui cu familia în penitenciar sau în afara acestuia au dreptul, cu permisiunea administraţiei penitenciarului, să locuiască în case proprii, în apartamente sau alte spaţii închiriate (inclusiv închiriate de la penitenciare); să se deplaseze liber, să poarte haine civile; să se ocupe cu agricultura, cu creşterea păsărilor şi vitelor; să deţină obiecte de valoare şi bani, folosindu-i fără nici o restricţie.

În plus, condamnaţii respectivi au dreptul, în orele de la deşteptare până la stingere, să se deplaseze liber pe întreg teritoriul penitenciarului; în afara penitenciarului să nu poarte semne distinctive pe piept; să poarte haine civile, să deţină obiecte de valoare şi bani, folosindu-i fără nici o restricţie; să primească pentru lucrul prestat remuneraţie în baza tarifelor şi normelor stabilite de legislaţia muncii în vigoare; să beneficieze, pe cont propriu, de asistenţă medicală în instituţiile curative publice; să se folosească de bunurile lor în ordinea stabilită de lege; să aibă în propria folosinţă televizoare, aparate radio şi computere (fără dreptul accesării internetului).

Gheorghe Begu, șoferul care a lăsat-o pe Marcela Paladi fără picioare, îi va achita tinerei 1 000 000 lei cu titlu de prejudiciu moral cauzat prin infracțiune, 1 000 000 lei cu titlu de prejudiciu biologic cauzat prin infracțiune și 5000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentința a fost pronunțată astăzi, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Begu a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în penitenciar tip deschis și 1,5 ani – suspendat condiționat pe un termen de probă de 3 ani.