mamaplus

Procesul Begu continuă; Inculpatul cere libertate și caută soluții pentru a-i plăti mai puțini bani Marcelei

-
//
24.10.2023

Gheorghe Begu, șoferul care a lăsat-o fără picioare pe Marcela Paladi în urma accidentului de pe viaduct, a atacat la Curtea de Apel decizia primei instanțe. El solicită să fie scos din pușcărie, iar prejudiciul material pe care prima instanță l-a obligat să-l achite victimei să fie redus. La rândul său, Marcela susține că se aștepta la așa ceva, transmite jurnal.md.

mamaplus

Pe 3 mai, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe Gheorghe Begu la doi ani de închisoare în penitenciar de tip deschis și un an și șase luni cu suspendare condiționată pe un termen de probă de trei ani. Totodată, inculpatul a rămas fără permis de conducere și a fost obligat să-i achite Marcelei 1 milion de lei drept prejudiciu material, 1 milion de lei - prejudiciu moral și 5 mii de lei pentru cheltuielile judiciare. 

Potrivit lui Silviu Burlacu, avocatul condamnatului, clientul său cere Curții de Apel o pedeapsă nonprivativă de libertate și diminuarea prejudiciului material stabilit de prima instanță. În acest sens, apărătorul spune că suma de bani pe care clientul său a fost obligat să o achite victimei bate toate recordurile din istoria justiției moldovenești.

La prejudiciul moral nu vrem să atentăm. Cât privește prejudiciul material, niciodată în istoria jurisprudenței Moldovei, nici în practica noastră, nu au fost sume atât de mari pe asemenea cazuri. Ca să facem o comparație, chiar și în cazurile cu accidente rutiere, când o persoană decedează, se plătește în jur de 500 de mii de lei, dar aici suma este exagerat de mare”, a adăugat Burlacu. 

Marcela Paladi nu s-a arătat surprinsă de metoda de apărare a lui Gheorghe Begu. Întrebată dacă a primit până în prezent vreun ban de la acesta, ea a spus că i s-au transferat doar 100 000 de lei, în cadrul examinării dosarului la Judecătoria Chișinău.

Asta e o procedură pe care nu doar dl Begu ar fi făcut-o, era și de așteptat că o să atace la Apel. Nu pot să vă spun că am o așteptare anumită. Mă strădui să nu mă implic prea mult în chestiile astea, că nu-i ușor pentru mine. Deocamdată, am primit de la ei doar cei o sută de mii de lei, prin care trebuia să arate instanței că e deschis într-un fel spre colaborare. Asta e tot”, a menționat Marcela Paladi. 

Prima ședință în acest proces, la Curtea de Apel, va avea loc pe 1 noiembrie.

Accidentul de pe viaduct s-a produs în noaptea de 5 spre 6 februarie curent. Marcela Paladi era pasager într-o mașină implicată într-un alt accident rutier. Tânăra intenționa să pună triunghiul reflectorizant, când a fost lovită în plin de o mașină. În acea noapte, medicii i-au amputat picioarele. Ulterior, cu ajutorul părinților, ea a ajuns la o clinică din Germania, unde a primit proteze. Între timp, tatăl ei, Ion Paladi, a instalat dispozitive de conducere manuală la un automobil al său și astăzi dă asigurări că Marcela se descurcă pe nota 12.