mamaplus

Decorarea casei de Crăciun mai devreme ne face mai fericiți

-
//
17.11.2023

Mai mult de o lună ne desparte de sărbătorile de Crăciun, dar mulți ard deja de nerăbdare să decoreze casa. Studiile spun că nu ar trebui să stăm pe gânduri pentru că asta ne face mai fericiți, mai amabili și mai prietenoși.

mamaplus

Persoanele care își decorează casa cu mai bine de o lună înainte de începerea sărbătorilor de iarnă sunt mult mai fericite și mai vesele, arată un studiu publicat în The Journal of Environmental Psychology care mai spune că spiritul Crăciunului scade anxietatea, stresul şi negativitatea. Mai mult decât atât, dacă ne pregătim locuința mai repede pentru sărbători, fericirea pe care o simțim în perioada Crăciunului o împărțim cu alți oameni și de aceea este una constructivă. Asta pentru că de Crăciun devenim mai amabili și mai prietenoși, iertăm mai ușor, suntem solidari cu ceilalți și ne apropiem mai mult de familie, transmite adevarul.ro.

De ce ne fac decorațiunile de Crăciun mai fericiți

Experții spun că este bine să împodobim inclusiv bradul din noiembrie.

„Într-o lume plină de stres și anxietate, oamenilor le place să se apropie de lucrurile care îi fac fericiți. Iar decorațiunile de Crăciun le readuc în memorie acele amintiri intense din copilărie“, spune psihanalistul Steve McKeown.

„De cele mai multe ori, această acțiune reflectă motive nostalgice, pentru a retrăi magia sau pentru a compensa neglijențele din trecut. Decorațiunile de Crăciun sunt pur și simplu o ancoră sau o cale de acces către acele vechi amintiri din copilărie pline de magie și emoție. Așa că ar fi vorba mai ales de menținerea și prelungirea acestui entuziasm“, completează acesta.

La rândul ei, psihoterapeuta Amy Morin este de părere că „nostalgia îi conectează pe oameni la trecutul lor și îi ajută să înțeleagă cine sunt“. Astfel, decorațiunile de Crăciun devin „un mod de a se reconecta cu copilăria lor... iar privitul la un brad de Crăciun poate aduce amintiri din vremea când încă mai credeam în Moș Crăciun”, conform acesteia.

Hormonul fericirii, dopamina, este stimulat de acțiunea de a pune decorațiunile de Crăciun, dar și de momentele în care le admirăm.

Psihologul Deborah Serani, citat de Glamour, spune că „se creează o schimbare neurologică care poate produce fericire. Montarea decorațiunilor de Crăciun va provoca un vârf de dopamină, un hormon al stării de bine“.

În opinia psihologului Deborah Serani, hormonii fericirii sunt declanșați de luminile și culorile strălucitoare, dar și de nostalgia provocată de amintirile din copilărie.

„Pentru mulți dintre noi, Crăciunul este o perioadă magică, este o perioadă de inocență, o perioadă de bucurie“, a spus Serani.

Și Asociația americană a pomilor de Crăciun recomandă consumatorilor să împodobească acum pentru un impuls pozitiv înainte de sărbători. Potrivit unei cercetări de anul trecut, majoritatea americanilor vor să-și decoreze casele pentru Crăciun mai devreme.

Motivele românilor

Consilierul în dezvoltare emoțională Mirela Husaru a explicat pentru „Adevărul” de ce simt nevoia românii să ne împodobească mai devreme casa. Aceasta spune că printre motive se numără „dorința de a crea un mediu festiv și plin de bucurie în casă, de a ne pregăti pentru întâlnirea cu familia și prietenii în perioada sărbătorilor sau de a ne bucura de mirosul și frumusețea decorurilor de Crăciun pentru o perioadă mai lungă de timp”. Bucuria și entuziasmul pot fi create și de anticiparea venirii Crăciunului.

Mirela Husaru ne oferă câteva sugestii care ne pot ajuta să ne conectăm mai bine la adevărata semnificație a sărbătorilor de iarnă:

1. „Reflectează și meditează: Ia-ți timp pentru a reflecta asupra semnificației Crăciunului și găsește momente de liniște pentru a medita și a te conecta cu tine însuți și cu partea ta spiritual.

2. Stabilește intenții și acțiuni bune: Crăciunul este un moment potrivit pentru a reflecta asupra valorilor și intențiilor tale și a le pune în practică. Gândește-te la modurile în care poți aduce bucurie și sprijin celor din jurul tău.

3. Conectează-te cu natura: Ieși în natură și bucură-te de frumusețea și liniștea acesteia. Poți merge la o plimbare prin pădure sau îți poți crea un colț de meditație în grădină.

4. Împărtășește: Petrece timp cu cei dragi și împărtășește cu ei momente speciale. Oferă gesturi de iubire și sprijin celor din jur și bucură-te alături de ei de această sărbătoare”.

Târgurile de Crăciun

România se poate lăuda, de câțiva ani, cu unele din cele mai frumoase târguri de Crăciun. Atmosfera recreată în cadrul acestor evenimente concurează cu cea din filmele de sărbători. Și anul acesta vor fi organizate târguri în mai multe orașe din țară, cele mai renumite fiind cele din Sibiu, Brașov, București sau Timișoara.

În Capitală va fi organizat între 30 noiembrie și 26 decembrie, în Piaţa Constituţiei, „Târgul de Crăciun Bucureşti”. De asemenea, va fi deschis și târgul de Crăciun din Drumul Taberei, în perioada 10 noiembrie - 27 decembrie 2023.

Un alt târg va avea loc în parcul IOR și se va numi „Orașul lui Moș Crăciun”.

La Craiova, Târgul de Crăciun va avea loc în perioada 17 noiembrie - 2 ianuarie. Cel de la Sibiu se va deschide tot pe 17 noiembrie și se va încheia pe 2 ianuarie, iar în Brașov, oamenii se vor putea bucura de atmosfera feerică între 30 noiembrie și 7 ianuarie. În Timișoara, porțile târgului de Crăciun se vor dschide între 26 noiembrie și 7 ianuarie.

Mulți români preferă însă și târgurile din străinătate, iar cele din Viena, Budapesta sau Cracovia sunt cele mai apreciate. Ultimul, de altfel, ocupă primul loc în topul acestor evenimente din Europa. Christmas Tree World, cel mai mare vânzător de pomi de Crăciun din Marea Britanie, este cel care a întocmit topul. În top se regăsesc alte două orașe din Polonia, Tallinn, Viena, Budapesta, Praga, Colmar, Düsseldorf și Cologne.