Maria Andriuță - pasionată de gastronomie și un gurmand adevărat. "Pentru mine, gătirea este un fel de meditație în care te poți scufunda totalmente în procesul de creație. Și probabil ca este cel mai rapid mod să savurezi rezultatul muncii tale! :) "
Când am fost mică, supa mea preferată a fost cea cu perișoare. Mama o prepara foarte repede, iar gustul era, și de fapt este până acum, minunat.
Deci, vom avea nevoie de:
carne de pui tocată – 300 gr
un ou
patru cartofi de mărime medie
un morcov de mărime medie
jumătate de ceapă
mazăre congelată sau conservată 100 gr
varză albă (se poate și conopidă)
o roșie
o frunză de dafin și două boabe de piper cu aromă de cuișoare
pătrunjel și mărar
Să începem:
Într-un castron turnăm apă (preferabil filtrată), aproximativ 3 litri, când apa începe să fiarbă, adăugăm cartofii decojiți și tăiați cuburi, și morcovul ras, condimentăm cu sare, adăugăm frunza de dafin și piperul cu aromă de cuișoare, fierbem la foc mediu timp de 15 minute.
Între timp, la carnea tocată adăugăm sare, piper, mărar, ceapă tocată, un ou.
Verificăm cartofii – trebuie să fie aproape preparată, 15 minute sunt suficiente. Adăugăm în cratiță mazărea și varza.
Îndată ce supa începe să fiarbă, micșorăm focul și adăugăm perișoarele din carnea tocată, pentru aceasta, udăm mâinile cu apă și facem bile micuțe din carne, le punem în cratiță, anume acolo unde observăm că supa fierbe mai tare – aceasta se face pentru ca perișoare să înceapă imediat să se prepare (perișoarele se adaugă foarte repede, altfel, varza va fi fiartă prea tare).
Când am terminat cu perișoarele, adăugăm pătrunjelul tocat mărunt și o roșie de mărime mică tocată mărunt (pentru aciditate și culoare).
Fierbem supă la foc mic încă 5-7 minute. Vă împărtășesc secretul mamei: la final, adăugăm în cratiță o bucățică de unt, stingem focul și acoperim cu un capac.
Supa cu perișoare este gata!
P.S. - despre beneficiile conopidei, vezi "Ghidul alimentației sănătoase"