Melci cu cremă franțuzească „Pain au raisin” de la Olga Socolova

Melci cu cremă franțuzească „Pain au raisin” de la Olga Socolova

-
//
05.06.2014

Melci cu cremă franțuzească „Pain au raisin” de la Olga Socolova

Olea Socolova: "Gătitul pentru mine - nu este doar activitatea internă de zi cu zi. Acest tip este o artă, un proces de creație, care este atât de captivant încât îmi doresc întotdeauna să încerc ceva nou și împărtășesc experienţa mea cu cititorii. Sunt mereu în căutare, încerc noi, interesante și neobișnuite rețete, combinaţii de ingrediente, învăț noi modalități de prelucrare ale produselor și-mi îmbunătățesc cunoștințele în domeniul culinar.Culinăria - una dintre cele mai mari pasiuni în viaţa mea. Și drept dovadă este şi site-ul gastronomic deschis de mine"

Pain au raisin – una din produsele mele preferate din patiseria franceză. Desigur, în condițiile casnice, este imposibil să pregătim o versiune identică, dar cu toate acestea, rezultatul este  unul foarte delicios. Iar, acceastă cremă franțuzească aș putea-o mînca cu lingura… Mai mult ca atît, aceasta va fi ideală și pentru eclere, pentru profiterol, dar și tartalete :)

Pentru 10 melci mici:

Un boț de aluat foietaj (de preferință de casă. Eu nu pregătesc aluatul, ci altcineva o face pentru mine),

Un ou (pentru ungere),

Pentru crema franțuzească:

200 ml de lapte

2 gălbenușuri

2 linguri de zahăr

2 lingurițe de făină

Semințele de vanilie împreună cu păstara și cu o lingură de zahăr, toate se pun în castronul cu lapte, apoi se pun la foc. Se lasă la foc pînă la fierbere.

Între timp, într-un castron mic, separat, se amestecă gălbenușurile de ou cu o lingură de zahăr, apoi se adaugă făina, se amestecă toate.

Se amestecă această masă cu făina  și laptele ce fierbe, amestecînd fără încetare. Nu uitați să scoateți păstăile de vanilie!

Întoarceți toate în cratiță pe plită. Se fierbe din nou, amestecînd permanent, pînă se îngroașă sosul. Să se amestece este nevoie în permanență, astfel încît să nu se formeze cocoloașe. Se amestecă totul pentru un minut. Cel puțin, la mine peste atîta timp crema s-a întărit.

Apropo, stafidele pot fi puse din timp în coniac, calvados, apă…ce vă place mai mult. Eu le scăldam în coniac.

Aluatul de foietaj întindeți-l, puneți pe el tot cremul presurînd apoi stafidele, apoi rulați totul, formînd o rolă. Puneți rola în congelator pentru 20 minute pentru a vă fi mai comod și ușor de a o tăia.

Între timp, încălziți cuptorul pînă la 200 de grade.

Scoatem aluatul din congelator, îl feliem în role de aproximativ 1 cm grosime și le punem pe o tavă acoperită cu pergament.

Batem un ou, iar cu peria ungem fiecare melc.

Se coace totul aproximativ 30 minute. În dependență de puterea cuptorului dv. Cel mai bine ar fi să determinați timpul necesar coacerii conform aspectului melcilor. Dacă se ard, scădeți temperatura pînă pe la 180 de grade.

Melci cu cremă franțuzească „Pain au raisin” de la Olga Socolova

Asta este! Este foarte delicios… O alegere excelentă pentru micul dejun. Cu lapte sau cu ceai.