Primele luni din viața bebelușului nou-născut sunt o adevărată provocare pentru proaspeții părinți. Misiunea se complică și mai mult atunci când crizele de plâns ale copilului durează minute sau chiar ore în șir. Studiile de specialitate spun că un nou-născut poate plânge până la 2 ore pe zi, iar una din cele mai frecvente cauze ale acestor crize de plâns sunt colicile. Care sunt însă semnele distinctive ce anunță părinții că bebelușul suferă de colici și ce acțiuni trebuie întreprinse?

Potrivit specialiștilor în neonatologie, doar 40% de copii sănătoși au colici intestinale și se întâlnesc în egală măsură atât la fetițe cât și la băieței, atât la copiii născuți la termen cât și la cei născuți prematur, atât la cei alimentați natural, cât și la cei alimentați artificial.

”Colicile infantile reprezintă o stare benignă și limitată în timp. Putem suspecta o colică la bebeluș dacă acesta are stări inexplicabile de agitație și plâns pe parcursul a cel puțin 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe săptămână, pentru cel puțin 3 săptămâni. Ele au și un apogeu la vârsta de 6 săptămâni de viață și scad treptat spre 3-4 luni, dar pot persista și până la 5 luni. Pot apărea și alte semne: fața devine de culoare roșie, iar pielea din jurul gurii palidă. Abdomenul este bombat, picioarele sunt trase spre abdomen și reci la atingere. Spatele este arcuit. Brațele sunt rigide, greu de îndoit sau de dezdoit. Degetele sunt încleștate.”, explică medicul neonatolog Dorina Rotaru.

Totuși, cauza acestor colici infantile este deocamdată inexplicabilă și deseori medicii fac trimitere la imaturitatea tractului digestiv și cantitatea insuficientă de lactobacili în compoziția microflorei intestinale a nou-născutului. Proaspeții părinți ar trebui să își păstreze calmul, pentru că tensiunile în relația de cuplu ar putea avea și ele un impact negativ asupra stării copiilor și ar putea fi unul dintre factorii declanșatori ai colicilor.

”Nu doar starea psihologică a părinților influențează starea de bine a copilului, dar și țipătul persistent al copilului are o influență negativă asupra părinților. Crește riscul de depresie postpartum la mamă, ceea ce duce la o durată mai scurtă a alăptării, comportamentul părinților poate deveni fizic abuziv. Persistența colicilor la vârsta de 5 luni crește riscul problemelor comportamentale la copil, mai ales cu dificultăți de alimentare sau de somn.”, a subliniat neontaologul.

Totodată, părinții ar trebui să fie conștienți de faptul că micuțul are nevoie de grijă și protecție mai mult decât oricând, iar nervii și furia nu sunt deloc binevenite. Din cauza stresului și a oboselii, unii părinți fac marea greșeală de a-și scutura copilul. Medicii însă avertizează că aceste acțiuni pot provoca sângerări intra-craniene (în creier) sau intraoculare (în ochi) și le recomandă părinților să ia o pauză, apoi să întreprindă câteva măsuri importante.

”Schimbați anturajul! Purtați copilul în brațe, în sling, în leagăn, în scăunel-auto, plimbați-l cu mașina. Puneți copilul în apropierea unei mașini de spălat vase, uscător de haine, sau alte surse de ”zgomot alb”. Faceți o băiță caldă. Masați ușor burtica, folosiți uleiuri pentru aromaterapie. Înfășați vag/liber piciorușele copilului. Ascultați împreună cântece de leagăn.

Pentru un somn mai liniștit ar fi bine ca mama să evite din alimentație produse sau băuturi cu conținut de cafeină, precum cafeaua, ceaiul, ciocolata, băuturi carbogazoase; legume cu conținut crescut de fibre alimentare (brocoli, conopidă, varză), fructe ce conțin acizi citrici (citrice, pomușoare, ananas).”, a mai adăugat medicul neonatolog Dorina Rotaru.