În ziua de astăzi, oricine se poate bucura de o dantură sănătoasă și frumoasă. O lucrare protetică fixă înlocuiește cu succes dinții naturali, atunci când nu mai pot fi tratați sau atunci când sunt pierduți în urma unor traumatisme. Protezele dentare sunt recomandate de către medicii specialiști în funcție de nevoile fiecărui pacient, dar și de dorințele acestuia. 

Lucrarea protetică ar trebui să ofere confort pacientului, să fie estetică, să protejeze dantura acestuia, dar și să fie longevivă. Există, însă, situații în care longevitatea unei lucrări protetice fixe este afectată și aceasta necesită înlocuire.

Când se recomandă înlocuirea unei lucrări protetice fixe?

Iată ce spune medicul stomatolog Viorica Guțan

“Teoretic, durata medie de viață a unei lucrări dentare, fie ea amplasată pe dinți naturali sau pe implanturi, este de zece ani.

Pe de altă parte, este necesar să avem în vedere că fiecare pacient este unic și lucrarea protetica a fost efectuată in funcție de cazul clinic al acestuia.

De asemenea, igiena și dieta alimentară pot face diferența între păstrarea lucrării pe termen lung sau înlocuirea acesteia într-un timp mai scurt”.

Când trebuie să va adresați la medicul?

Viorica Guțan va recomandă să efectuați o vizită la medicul stomatolog dacă aveți următoarele simptome:

  • aveți gingia retrasă la nivelul lucrării dentare.
  • aveți dureri sau abces în dreptul lucrării dentare.
  • deteriorarea lucrării dentare.
  • aspect inestetic al lucrării dentare.