mamaplus

Ortodocșii de stil vechi intră în postul Adormirii Maicii Domnului

-
//
14.08.2024

Creștinii ortodocși, care țin de calendarul vechi, intră de azi în cel de-al treilea post ca importanță dedicat Maicii Preciste Maria, Născătoare de Dumnezeu.

mamaplus

Postul Adormirii Maicii Domnului începe la 14 august, pe stil vechi, și are o durată de două săptămâni. Pentru românii ortodocși, postul este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii. Este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos și Adormirea Maicii Domnului, transmite voceabasarabiei.md.

Originea acestui post a fost fixată abia peste cinci secole de la moartea Maicii Domnului, Sfânta Maria. La început, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia, de exemplu, în nordul Libanului de azi, posteau o zi, în timp ce la Ierusalim acest post ținea opt zile.

Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, în anul 1166, la Sinodul din Constantinopol, acolo unde s-a stabilit că acest post să fie ținut începând cu 1 august și să se termine la 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului, care, conform calendarului vechi, este marcată pe data de 28 august.