mamaplus

1 septembrie devine tot mai scump: Cât scot din buzunare chișinăuienii

-
//
29.08.2024

Au rămas zile numărate până la începutul noului an școlar. Iar asta înseamnă că magazinele și piețele sunt luate cu asalt de către părinții care își pregătesc copiii pentru primul sunet. Înarmați cu multă răbdare și cu portofelele bine pregătite, aceștia au început să procure tot strictul necesar, începând de la rechizitele școlare, uniforma, dar și până la cele mai mici detalii. 

mamaplus

Totuși, prețurile din acest an i-au surprins pe mulți într-un mod neplăcut, golindu-le buzunarele de minim câteva mii de lei, scrie canal5.md.

„Exagerate puțin, dar asta e, de la școală sunt multe cerințe în obligațiile părinților chiar și hârtia 4 A asta care ar trebui să fie din partea școlii dar tot noi trebuie să o cumpărăm. Hârtie colorată, carton colorat, multe lucruri care noi le achiziționăm și asta este tare usturător. Acum, pentru doi copii, dintre care unul este în clasa a 9-a și nu i-au fost necesare toate materialele de care are nevoie ea, am cheltuit 2.600 de lei doar pe rechizite, în afară de îmbrăcăminte și încălțăminte. E wow. 

O pereche de ghete costă 1.200 de lei pentru fete și 1.200 de lei pentru băieți. Și nu pentru că nu îmi permit, dar alegem cele mai bune opțiuni pentru că sunt picioare și, oricum, țin corpul. În plus, mai avem o bluză care costă în jur de 300 de lei, o geacă de 500 de lei și pantaloni sportivi care costă 500 de lei. E wow!”.

„Abia am procurat niște cămăși, prețurile sunt wow. Am găsit unele cu 250 de lei, dar cu mare greu. La noi sunt trei copii și e problemă. Îmbrăcămintea este foarte scumpă, iar încălțămintea nici nu mai vorbim, deci e greu. Doar pe rechizite am cheltuit 3.000 de lei”.

„Am procurat costume pentru școală, pantaloni, papuci și cam atât. Momentan 3.000 de lei și urmează încă. Din rechizite momentan nu am reușit. Cred că, în medie 8.000-10.000 de lei”.

Comercianții ne-au spus că prețurile la unele rechizite școlare au crescut în acest an, iar din această cauză și cumpărători sunt mai puțini.

„Un pic prețurile sunt diferite față de anul trecut, dar nu este mare diferența. La caiete un pic s-a ieftinit, la celelalte rechizite prețul un pic s-a scumpit, nu toate desigur”.

„Creioanele colorate depinde ce firmă este și de calitatea lor, ele vin de la 25 de lei în sus. Creionul simplu e de la doi lei în sus. Cel mai simplu pix albastru costă trei lei. Cel mai scump costă 15 lei care este cu radieră”.

„De la 350 la 450 de lei. Față de anul trecut sunt vânzări mai multe sau mai puține? Prețurile? – Prețurile sunt tot acelea, dar vânzări nu prea avem. – Anul trecut erau mai multe în aceeași? – Parcă da”.

La Piața Centrală din Chișinău, costul unui caiet variază de la un leu 30 de bani până la 25 de lei în funcție de numărul de pagini, iar prețul pentru un pix este de la 3 la 15 lei. Setul de învelitori pentru manuale poate fi procurat cu aproximativ 30 de lei, iar un ghiozdan cu minim 350 de lei.