mamaplus

R. Moldova devine tot mai atractivă pentru turiștii străini

-
//
27.08.2024

Numărul străinilor ce au vizitat Republica Moldova prin intermediul agențiilor de turism a crescut cu aproape 55 la sută în prima jumătate a acestui an. Cei mai mulți oaspeți vin din România, Italia, Statele Unite, Germania și Marea Britanie, iar durata medie a sejurului este de patru zile.

mamaplus

Potrivit Biroului Național de Statistică, peste 25 de mii de turiști străini au vizitat Republica Moldova în 2024, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, transmite tvrmoldova.md.

„Cei mai mulți vizitatori vin din România, fiind în proximitate imediat, la care se adaugă lipsa barierei de limbă și de comunicare. Românii sunt cei care iubesc și savurează gastronomia Republicii Moldova. Italia și țările în care diaspora este destul de puternică revin în august acasă și e o perioadă atunci când avem multe evenimente și multe activități pentru ei”, a declarat directorul executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern al Moldovei, Elena Stepanov.

Deși regiunile vitivinicole și obiectivele turistice răspândite în toată Republica Moldova sunt o atracție pentru turiștii străini, Chișinăul rămâne în topul preferințelor.

„Voi explora orașul Chișinău, Capitala țării, de asemenea, voi merge într-un traseu turistic la Tiraspol. Sunt impresionat de stilul de viață pe care îl au oamenii de aici, de sufletul latin al oamenilor, este vizibil, este ușor de identificat, eu fiind la rândul meu mexican. Sper să am ședere plăcută aici”, a spus Andres Loret de Mola, turist din Mexic.

„Pe parcursul vizitei mele voi sta în Chișinău și voi încerca să profit la maximum de vederile orașului. Am găsit (n.r. - orașul Chișinău) un oraș foarte verde, foarte plăcut, un oraș destul de sigur, lucru pe care îl apreciez”, spune Francesco Martialis, turist.

În timp ce unii dintre turiștii străini sunt interesați să descopere obiectivele turistice urbane, alții sunt curioși să afle istoria Republicii Moldova.

„Sper că voi descoperi lucruri diferite decât cele cu care sunt obișnuit din Occident, poate un scurt istoric despre perioada comunistă”, spune Martin Oieda, turist din Spania.

„Ieri am vizitat Cricova, iar astăzi fac un tur pentru a afla mai multe despre Chișinău, dar nu stau mult timp, deci nu am prea mult timp la dispoziție pentru a explora întreg orașul. Am auzit lucruri interesante despre Moldova, despre cultura și vinurile Republicii Moldova, am dorit să vin aici și să descopăr, să mă bucur de cultura acestei țări”, a menționat Carlos Giffoni, turist din Brazilia.

Datele BNS arată că 95 la sută dintre vizitatori au fost excursioniști de o zi, care au sosit în scop de odihnă, recreere și agrement. Și durata medie a sejurului în țară a turiștilor străini a crescut la patru zile, față de aceeași perioadă a anului trecut.

„În 2024 avem o creștere în ceea ce privește traseele turistice, acum suntem în proces de elaborare a două trasee care ar conecta dreapta și stânga Nistrului. Avem parte de extinderea traseelor turistice, cei care deja au o afacere turistică doresc să își extindă spectrul de servicii, numărul de camere”, a declarat directorul executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern al Moldovei, Elena Stepanov.

În 2024, încasările agențiilor de turism și turoperatorilor au fost de peste 1,5 milioane de lei, cu 15,7% mai mult față de ianuarie-iunie 2023.