mamaplus

Asistenții personali din Capitală ar putea activa prin cumul

-
//
24.07.2024

Asistenții personali din Capitală vor putea activa prin cumul. Este vorba despre funcționarii care și-au pierdut jumătate de salariu anterior. Un proiect de hotărâre urmează să fie aprobat pe 23 iulie de către cabinetul de miniștri.

mamaplus

În document se stipulează că există două opțiuni, fie aceștia vor întrerupe raporturile de muncă pe care le au cu administrația publică locală și vor semna contracte cu Agenția pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă, fie le vor modifica și vor activa prin cumul, cel mult 40 de ore pe săptămână, transmite Realitatea.md.

„La angajare, inclusiv prin cumul, pe lângă documentele necesare stabilite conform legislației, solicitanții semnează declarația pe propria răspundere privind încetarea/modificarea raporturilor de muncă cu prestatorul de serviciu, confirmată prin prezentarea copiilor contractelor de muncă încetate/modificate, în termen de o lună de la angajare”, se arată în proiect.

Autoritățile publice centrale susțin că, urmare a deciziei, vor putea angaja circa 470 asistenți personali care îngrijesc de copii cu dizabilități severe și cărora le-au fost modificate anterior drepturile salariale.

Scandalul cu reangajarea și „tăierea” salariilor asistenților personali a început după ce primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a semnat un ordin de concediere a mai multor asistenți personali și reducerea salariilor celor rămași până la jumătate. Primăria justifica decizia prin lipsa banilor în bugetul municipal pentru remunerarea personalului.

Alexei Buzu afirma atunci că autoritățile municipale ar fi avut la dispoziție șase luni pentru a identifica resursele financiare necesare pentru asistenții personali.

Între timp, municipalitatea chema administrația publică centrală in judecată, solicitând ca în bugetul Chișinăului să fie restituit peste jumătate de miliard de lei. Potrivit autorităților din Capitală, datoria s-ar fi creat în urma delegării atribuțiilor suplimentare către puterea locală, fără ca acestea să aibă acoperire financiară, printre care 210,8 milioane de lei cu titlu de restituire a datoriei pentru menținerea serviciului de „asistenți personali” pentru anul 2024.

Guvernul a anunțat apoi că va achita salariile asistenților personali din Capitală, dar va reține sumele din alocațiile de la bugetul de stat, destinate Primăriei Capitalei. Primele plăți au fost făcute încă la începutul primăverii.

Drept replică, Ion Ceban a spus că „autoritatea centrală, în loc să rezolve problemele de care este direct responsabilă, le pune pe seama locuitorilor municipiului Chișinău”.

Mai târziu, ministrul Buzu a anunțat în cadrul unei conferințe că asistenții personali din Capitală vor fi reangajați în cadrul unui noi serviciu, creat de către Ministerul Protecției Sociale. Pe 17 aprilie, Guvernul a aprobat crearea Serviciului social „Asistență personală”, iar din mai s-a anunțat stabilirea raporturilor de muncă.