mamaplus

21 iulie 2024 devine cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor la nivel global

-
//
24.07.2024

Duminică, 21 iulie, a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel global, conform datelor preliminare ale Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene, relatează Reuters, citată de Agerpres. Temperatura medie a aerului la suprafața Pământului a atins duminică 17,09 grade Celsius – ușor mai ridicată comparativ cu precedentul record stabilit în iulie anul trecut, de 17,08 grade Celsius.

mamaplus

Valurile de căldură au atins zone extinse din Statele Unite, Europa și Rusia în ultima săptămână, transmite g4media.md.

Copernicus a confirmat pentru Reuters că recordul de temperatură medie zilnică stabilit anul trecut pare să fi fost depășit duminică, conform datelor care au început să fie înregistrate în 1940.

Anul trecut, recordul a fost depășit timp de patru zile la rând, între 3 și 6 iulie, pe măsură ce schimbările climatice au condus la căldură extremă în emisfera nordică.

Fiecare lună începând din iunie 2023 – 13 luni la rând – a fost cea mai călduroasă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu aceeași lună din anii precedenți, a indicat Copernicus.

Unii oameni de știință au sugerat că 2024 ar putea depăși 2023, devenind astfel cel mai călduros an de la începutul înregistrărilor, după ce schimbările climatice și fenomenul meteorologic natural El Nino – care s-a încheiat în aprilie – au dus la creșterea temperaturilor în acest an.