mamaplus

Deputații au modificat legea: Copiii au dreptul la exprimare, opinie și participare

-
//
30.11.2023

Legea privind drepturile copilului a fost modificată. Parlamentul votat în lectura a doua proiectul, racordat la Convenția Organizației Națiunilor Unite (ONU).

mamaplus

Noile prevederi au fost elaborate de către  Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Conform autorității, prevederile actuale ale Legii cu privire la drepturile copilului, adoptată în anul 1994, reflectă vag direcțiile prioritate ale statului în domeniu, iar unele dintre acestea și-au pierdut actualitatea.

Conform noilor reglementări, fiecare drept al copilului este descris pe deplin, conform Convenției ONU. De asemenea, în document sunt stipulate principalele definiții din domeniu, sunt elucidate principiile de asigurare a drepturilor copilului, atribuțiile autorităților publice centrale și locale și interacțiunea acestora în procesul de asigurare a respectării drepturilor copilului, transmite serviciul de presă al Parlamentului.

Textul legii a fost completat cu articole noi, care vizează dreptul copilului la libera exprimare, opinie și participare. Autorii menționează că proiectul promovează interesul copilului de a beneficia de protecție, fără discriminare.

sursa