Exercițiile de gimnastică pe care le recomandăm pentru bebelușii și sugarii sănătoși vor fi efectuate de mamă sau de persoana care îngrijește copilul, respectând aceeași secvență. Se va începe cu cele mai simple. Se va vorbi tot timpul cu bebelușul, încurajându-l, chiar dacă la început opune oarecare rezistență și plânge. După câteva ședințe, cel mic va participa „activ”.
Iată câteva exerciții de gimnastică pentru bebeluși:
1. Mișcarea de rotație. Mama cuprinde cu mâna stângă gamba sugarului, cu cealaltă apucă piciorul și execută mișcări de rotație în ambele sensuri (8-10 mișcări pentru fiecare picior).
2. Se execută flexia și extensia succesivă a membrelor inferioare, într-un ritm lent. Se poate vorbi sau cânta copilului, pentru a sublinia ritmul mișcării și a spori plăcerea de a participa la exercițiu.
3. Aceeași mișcare (flexie-extensie) se execută concomitent cu ambele picioare, exercitând și o ușoară presiune asupra abdomenului.
4. Flexia și extensia din articulația șoldului.
5. Mișcarea de rotație a mâinii se face la fel ca cea a piciorului.
6-7. Mama apucă mâinile sugarului punând degetul mare în palma acestuia. Duce brațele lateral pe lângă cap, apoi în sus, în poziție verticală față de planul mesei și le aduce de-a lungul corpului. Repetă mișcările de 6-8 ori (începând din luna a VI-a).
8. Brațele sugarului se întind lateral pe linia umerilor, apoi se aduc în față, încrucișându-se deasupra pieptului copilului.
9. Tracțiune din poziția culcat pe spate, până în poziția șezând. Este menținut 1-2 secunde în această poziție, apoi culcat încep la loc, având grijă să nu se lovească la cap.
10. Pentru întărirea mușchilor spatelui (după 5 luni) se cuprind articulațiile pumnului sugarului care este culcat pe abdomen. Brațele se îndepărtează lateral, apoi se ridică trunchiul sugarului la 20-25 cm deasupra planului mesei. Se menține câteva momente în această poziție, apoi se readuce ușor în poziția inițială. La început ridicarea trunchiului sugarului se face cuprinzând articulațiile umărului sau rădăcinile brațelor.
11. Exercițiul „roaba” pentru sugarul trecut de 9 luni, care a început să umble în patru labe.
12-13. Exerciții care stimulează ridicarea în picioare (pentru sugarul între 9 și 12 luni).
14. Mersul în picioare cu brațele întinse. Pășește fie pe vârfuri, fie aplicând ambele plante.
Exercițiile descrise sunt exclusiv mijloace de prevenire a unor deficiențe de creștere și posturale (de poziție). Pentru copiii care prezintă unele defecte de motricitate (hipotonii sau spasticități înnăscute sau apărute în urma unor boli), gimnastica va fi îndrumată sau chiar efectuată de cadre de specialitate.
Un exercițiu nu va dura mai mult de 1-3 minute, după care se poate face o mică pauză, în timpul căreia copilul va fi învelit cu un scutec moale, pentru a nu răci. Durata unei ședințe este la început de 3 minute, apoi poate crește treptat până la 15 minute. Această durată nu va fi depășită, deoarece sugarul se mișcă și singur. Se va observa că prin stimularea plăcerii de mișcare, prin exercițiile sistematic efectuate, motricitatea spontană a copilului se va accelera.