Primul și cel mai important semn al polipilor nazali la copii este faptul că cei mici dorm, întotdeauna, cu gurița deschisă, explică medicul pediatru. Deși mulți părinți refuză să își opereze copiii, specialistul îi avertizează că această afecțiune poate provoca surditate.
Pentru a evita afecțiuni foarte complexe, sfatul medicului pediatru este ca părinții să fie atenți la felul în care copiii dorm, aceasta fiind o modalitate extrem de simplă de depistare a problemelor.
"Părinții trebuie să urmărească felul cum dorm cei mici pentru a-și da seama dacă au probleme respiratorii. Un copil care doarme întotdeauna cu gurița căscată are polipi nazali sau vegetații adenoide, așa cum sunt denumite medical. Problema este că, oricât de multe terapii am încerca pentru a rezolva această deficiență, ea nu poate fi rezolvată decât chirurgical. Pe de altă parte, polipii cresc pentru a forma cercul limfatic de apărare al organismului copiilor, deci sunt normali atâta vreme cât nu produc complicații. Îi apără pe copii de infecții", a explicat dr. Gherghina Rizea, medic primar pediatru.
Sunt în strânsă legătură cu urechea internă
Problemele apar atunci când polipii supra-infectează urechea internă și produc otitele care, mai departe, provoacă hipoacuzie. În acest moment, polipii sunt considerați a fi infecție cronică ce necesită și un consult ORL.
"Primul pas este ca cel mic să fie văzut de pediatru pentru a stabili în ce stadiu sunt polipii și dacă este vorba despre o problemă respiratorie. Dacă pun probleme deosebite, iar copilul are infecție la ureche, traheobronșită, sforăie, are dureri puternice de cap, dificultate în respirație, sau provoacă infecții sinusale, necesită operație. În orice caz, polipii pot fi vizibili cu un instrument endoscopic de către unul dintre specialiști", spune medicul.
De ce e nevoie de operație?
Chiar dacă în majoritatea cazurilor polipii recidivează, medicul susține că riscul este prea mare dacă nu sunt operați. Polipii pot adesea să fie înlăturați complet folosind un instrument ce taie, fragmentează și extrage țesutul moale, procedura fiind realizată sub anestezie.
"În prezent, chirurgia a avansat, iar intervențiile se pot realiza și endoscopic, deci cu mai puține complicații post-operatorii. Mai trebuie spus că, față de toate celelalte afecțiuni respiratorii declanșate la copii, această afecțiune produce febră mare dimineața și nu noaptea", completează dr. Rizea.