mamaplus

Dan Perciun: Liceenii ar putea să-și aleagă singuri obiectele

-
//
23.05.2024

Elevii de la liceu ar putea să-și aleagă singuri obiectele de învățământ. O astfel de propunere vine din partea ministrului Educației și Cercetării Dan Perciun. Oficialul susține o această opțiune ar putea fi implementată în sistemul educațional chiar din toamna anului 2025.

mamaplus

„Ar fi bine să avem o disciplină - știință, care să comaseze fizica, chimia, biologia până în clasa a șaptea. De acolo, să fie monodisciplinar. La liceu să avem posibilitatea ca, din 30 de ore pe săptămână, 15 să fie discipline obligatorii, iar 15 să fie la alegere”, a declarat Dan Perciun, transmite Știri.md

Acesta precizează că, practic, jumătate din ceea ce va învăța un elev de la liceu va depinde doar de el. 

„De exemplu, o să aibă lecții matematică cineva trei ore, cineva cinci ore, cineva, din contra, o să facă mai multă matematică. Ideea de bază este să oferim mai multă flexibilitate, așa cum este în alte sisteme de învățământ din Marea Britanie, SUA, unele țări europene. Toată lumea are flexibilitate. Noi vrem să avem 50/50”, a mai adăugat ministrul Educației. 

Totuși, oficialul susține că acest lucru nu va fi posibil pentru toate școlile, pentru că trebuie să fie un număr mai mare de elevi pentru a putea da astfel de opțiuni. 

„De aia, pentru școlile care au la liceu 10 elevi, este imposibil acest lucru. Totuși, pentru școlile care au sute de copii la liceu, pentru ei ar fi o opțiune interesantă. Cine o să vrea, o să facă, nu va fi obligatoriu. Noi vom ajuta pe toți. Vrem din toamna anului 2025 să oferim această alternativă pentru cei care sunt interesanți”, a mai menționat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.