mamaplus

Noi detalii despre tragedia de la Valea Morilor. Tânărul a fost beat

-
//
23.05.2024

Tânărul care s-a înecat marți seara în lacul din Parcul „Valea Morilor” ar fi consumat băuturi alcoolice și ar fi sărit de pe hidrobicicletă pentru a filma un video.

mamaplus

Cel puțin asta susțin salvatorii care erau la fața locului și au încercat să-l salveze. Aceștia spun că au intervenit prompt, pentru că au observat din timp intenția tânărului de a sări în apă, scrie Info1.md.

Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a precizat că, în prezent, cazul este examinat în cadrul unui proces.

Echipa de salvare a interacționat cu el, încercând să-l direcționeze și să-i explice ce trebuie să facă, însă în ultimul moment, atunci când au ajuns la o distanță de aproximativ zece metri de acesta, tânărul a dispărut sub apă. Corpul neînsuflețit a fost scos la suprafață de scafandrieri. Operațiunea a durat 40 de minute. Salvatorii l-au scos de la adâncimea de opt metri, însă tânărul nu a mai putut fi salvat.

„Cum am înțeles din cuvintele martorului, ei au fost la cafea și au servit câte o bere. Afară a fost un vânt puternic și persoana a vrut să facă niște filmări cu telefonul, s-a dezbrăcat și a sărit în apă. A încălcat toate regulile de comportare pe apă, anume la scăldat, cum și plimbarea cu barca. Ei nu au avut dreptul să sară. Din cauză că a suflat vânt tare, catamaranul s-a deplasat spre mal”, explică Stanislav Ceaglei, șef al Serviciului salvare pe apă.

Salvatorii spun că tânărul s-a înecat atunci când echipa deja era aproape de el.

„Când veneam spre dânsul, noi cu dânsul chiar vorbeam, chiar strigam la dânsul: „ține-te, că noi iaca, iaca venim”. Și el în timpul acesta s-a ascuns sub apă și nu a mai ieșit la suprafață. El era în viață, rămăseseră vreo 10-15 metri până la dânsul, el nu striga, nu știu dacă ne-a auzit sau nu ne-a auzit, dar cred că a văzut două bărci cu motorul venind spre dânsul, strigam și la persoana care a fost cu dânsul să se ferească, ca să ne permită să luăm măsuri. Acolo adâncimea e opt-zece metri”, a mai spus Stanislav Ceaglei.

Șeful Serviciului salvare pe apă a precizat că în momentul tragediei, conform Regulamentului, cinci persoane monitorizau situația, iar intervenția a coordonat-o personal.

Salvatorii spun că, în cele mai multe cazuri, persoanele pe care le salvează ajung în situații dificile pentru că înainte de a intra în apă consumă alcool și neglijează regulile existente. Aceștia susțin că uneori persoana care a fost salvată și adusă la mal revine în lac și repetă manevrele periculoase. Totodată, salvatorii au remarcat și o tendință printre tineri de a filma videouri cu diferite sarcini periculoase, pe care le distribuie ulterior pe rețelele sociale.

„99% dintre persoanele înecate sunt în stare de ebrietate. Restul, un procent mic, poate fi o coincidență sau să se oprească inima. Am salvat multă lume. El mai bea și iarăși intră în apă”, spune Artiom Lilicenco, salvator-scafandru.

Salvatorii subliniază importanța respectării regulilor și îi îndeamnă pe oameni să înoate doar în locuri permise, să nu sară de pe bărci, să nu intre în apă în stare de ebrietate și să supravegheze copiii.