Maria Andriuță - pasionată de gastronomie și un gurmand adevărat. "Pentru mine, gătirea este un fel de meditație în care te poți scufunda totalmente în procesul de creație. Și probabil ca este cel mai rapid mod să savurezi rezultatul muncii tale! :) "
Rețeta pentru acest delicios pate aparține unui bucătar francez, gustul său elegant va decora mesele de sărbăoare sau bufetele.
Ingrediente
50 g unt
2 cepe mari
1 măr acru
500 gr de ficat de găină
50 gr coniac
o crenguță de rozmarin
sare și piper
Purcedem la lucru! Ficatul îl vom fracționa, îl vom săra, pipăra, apoi îl vom lăsa deoparte. Tocăm mășcat ceapa, apoi o vom căli într-o tigaie încălzită în prealabil împreună cu uleiul.
Între timp, la fel de mășcat vom tăia mărul și-l vom adăuga la ceapa deja călită (prăjită chiar), apoi adăugăm untul.
După 5 minute, vom adăuga ficatul și frunzele de rozmarin și vom amesteca constant astfel încît ficatul să nu se ardă și să se coaca egal pe toate părțile.
Reducînd focul pînă la minim, vom turna coniacul. Dăm foc alcoolului apoi așteptăm ca flacăra să se stingă de la sine (va arde întreaga cantitate de alcool). Frumos! Păcat că în poze nu este foarte vizibil, datorită tam-tam-lui am luat tîrziu aparatul foto :(
Punem totul într-un vas comod și vom utiliza blenderul pentru a crea o masă omogenă, consistentă.
Lăsăm pateul să se răcorească și-l vom servi cu pîine crocantă și castraveți proaspeți, toate stropite cu suc de lămîie. Într-adevăr este foarte delicios!!!