mamaplus

De Paște, chișinăuienii au aruncat mai puțină mâncare la gunoi

-
//
14.05.2024

Sărbătorile la moldoveni sunt și despre o mare risipă alimentară, iar în acest an, de Paște, chișinăuienii au aruncat la tomberon mai puțină mâncare.

mamaplus

Potrivit Regiei Autosalubritate, în Capitală au fost generate cu o mie de metri cubi mai puține deșeuri decât anul trecut, iar una dintre explicații este că moldovenii s-au responsabilizat iar alta- că o bună parte din orășeni au plecat la țară de Paște, transmite Tv8.md.

„Asta cumva bucură pentru că oamenii, probabil, dacă să ne gândim mai optimist. Oamenii au devenit mai raționali sau invers, oamenii nu au bani să-și cumpere atât de multe produse pentru ca să facă risipă”, a declarat reprezentanta companiei care se ocupă de reciclarea gunoiului din Capitală, Irina Balica.

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, susține, însă, că moldovenii continuă să arunce mâncarea la tomberon, chiar dacă plătesc mai mult pentru produsele alimentare. În primele trei luni ale acestui an, produsele din magazine și piețe s-au scumpit cu peste 60%, aceasta fiind cea mai mare cifră din ultimii 25 de ani.

„De Paște e o obișnuință să gătești. Așa ne-am obișnuit. Cu cât mai mult gătești, cu atât mai bună este atmosfera în casă. Este o tradiție masa să fie copioasă. Dar o idee ar fi ca mâncarea rămasă să fie împărțită săracilor, dar nu să fie aruncată. De exemplu, dacă o pui în pachete și gata”, a spus Veaceslav Ioniță.

Anul trecut, moldovenii au aruncat mâncare în valoare totală de 19,4 miliarde de lei, iar estimările experților arată că în 2024 cifra va crește cu peste un miliard. Totuși, ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare în bugetul gospodăriilor a mai scăzut în ultimii ani.

Dacă în 2021 moldovenii cheltuiau în medie 42% din venituri pentru a cumpăra produse alimentare, anul trecut această rată s-a redus până la 36,7%. Pentru comparație, ponderea alimentelor în bugetului unei familii din România este de 24,8%, iar media europeană constituie 14,3%. Cei mai puțini bani pentru mâncare sunt cheltuiți în SUA, ponderea medie fiind de 6,5%. Doar că trebuie să luăm în calcul și costul mult mic al alimentelor raportat la salariile de acolo.