Atunci cînd o femeie este însărcinată, în special dacă merge vorba despre prima sarcină, ea este chinuită frecvent de frică. Oare copilul se dezvoltă corect? Ce grebuie să mănînce? Oare fătul ia în greutate în mod corect? La aceste întrebări vă va răspunde medicul dumneavoastră, iar motiv de îngrijorare nu aveți. În acest articol vom analiza cum se modifică greutatea fătului de la o săptămînă la alta în cazul femeilor gravide.
Adăugarea în greutate a fătului are loc mai agale față de creșterea în lungime. Remarc că, datele ce vor fi furnizate mai jos sunt doar orientative. Nu vă îngrijorați dacă în cazul copilului dumneavoastră săptămînal se vor înregistra alte date. Pentru fiecare copil, creșterea în greutate are loc în mod individual și nu are rost să vă panicați. În ciuda faptului că, de exemplu, greutatea copilului e mai mare, dezvoltarea fătului, adesea, are loc normal.
Iar acum, ne vom referi mai detaliat asupra greutății săptămînale a fătului. La a 10-a săptămînă greutatea fătului constituie mai puțin de 5 grame. De la a 10-a pînă la a 20-a săptămînă, greutatea fătului, în medie, atinge 300 grame. La a 30-a săptămînă, dacă fătul se dezvoltă normal, va atinge deja greutatea de 1,5 kg. După 36 săptămîni, fătul continuă să crească în greutate, dar deja mult mai lent. Cînd se apropie timpul pentru naștere, a 40-a săptămînă, greutatea copilului deja format atinge, în medie, 3,5 kg.
După cum putem observa, greutatea fătului săptămînal se ridică variabil. De la a 10-a pînă la a 20-a săptămînă greutatea fătului crește de 60 de ori. De-a lungul următoarelor 10 săptămîni, ea crește de 5 ori, iar în ultimile 2,5 luni de sarcină ea se dublează. Fătul se dezvoltă foarte repede în uterul mamei. Acesta este motivul pentru care copiii născuți prematur sunt mici și slabi la naștere. Iată care e importanța fiecărei săptămîni pentru dezvoltarea fătului care se gasește în uterul mamei.
Remarcăm faptul că greutatea copilului născut la termen atinge 3200 – 3500 grame. De asemeni, trebuie să remarcăm că a 28-a săptămînă este ca un hotar specific pentru fiecare făt. Dacă se va naște în această perioadă, șansele ca să trăiască constituie doar 15%. La această perioadă fătul este acoperit cu o substanță specială, care arată ca ceara și se numește „lichid neprelucrat”. Această substanță reprezintă un amestec de celule,dar și secreții vechi ale pielii, produsă de glandele sebacee. Substanța este necesară pentru a apăra pielea copilului de lichidul amiotic care îl înconjoară.