Iata care sunt analizele pe care trebuie sa le faci periodic, in functie de varsta

Iata care sunt analizele pe care trebuie sa le faci periodic, in functie de varsta

-
//
28.01.2016

Mergem la medic o data la 2-3 ani sau chiar mai rar de atat. Ne-am obisnuit sa ne neglijam sanatatea in favoarea altor lucruri pe care le consideram importante. De aceea, medicii recomanda vizite regulate la cabinet si analize anuale.

Iata care sunt analizele pe care trebuie sa le faci periodic, in functie de varsta

Trebuie tinut cont si de faptul ca organismul omului se schimba o data cu inaintarea in varsta, iar analizele si investigatiile trebuie adaptate in functie de caracteristicile persoanei in cauza pentru a fi cu adevarat eficiente.

Iata care sunt analizele pe care ar trebui sa ti le faci periodic, in functie de varsta pe care o ai:

Sub 30 de ani

Pana in 30 de ani, se recomanda ca anual sa fie efectuate un set de analize de sange si de urina prin care sa se stabileasca eventuale carente ionice, anemii, probleme hepatice, disfunctii tiroidiene, probleme renale, tulburari ale profilului lipidic, screeningul diabetului zaharat prin hemoleucograma.

Ideal ar fi ca tot la aceasta varsta sa efectuezi si cate o ecografie de abdomen pentru ca medicii sa depisteze eventualele tumori.

Anual trebuie efectuat un examen ginecologic, cel putin in cazul femeilor. Acesta trebuie sa cuprinda un test Babes-Papanicolau si un examen de secretie vaginala. Vizita la stomatolog pentru un control de rutina trebuie facuta si ea anual, iar o data la trei ani trebuie sa treci si pe la oftalmolog.

Intre 31 si 40 de ani

In cel de-al patrulea deceniu de viata se recomanda efectuarea anuala a unui set standard de analize de sange si de urina, un examen ginecologic care include testul Babes-Papanicolau si analiza secretiilor vaginale.

Deja dupa 30 de ani trebuie urmarita si functionarea tiroidei, nu trebuie uitat de ecografia abdominala, iar examenul oftalmologic trebuie facut o data la doi ani. Pe la cabinetul medicului stomatolog trebuie sa treci de doua ori pe an, la fel si pe la medicul de familie, cel putin pentru a-ti monitoriza tensiunea arteriala.

Intre 41 si 60 de ani

Cand ajungi la 40 de ani deja atentia trebuie sa sporeasca. Dincolo de setul standard de analize anuale, cele de sange si de urina, medicii spun ca ar trebui repetat profilul lipidic si glicemia la fiecare 6 luni.

Ecografia abdominala trebuie si ea facuta an de an, iar de acum, in cazul femeilor trebuie realizate periodic mamografii. Pentru ca varsta predispune la osteoporoza, specialistii recomanda o data la doi ani si un test de osteodensiometrie.

In fiecare an trebuie mers la oftalmolog, la cardiolog pentru o electrocardiograma, iar la ginecolog pentru un examen Papanicolau.

Sursa: Perfecte.md