mamaplus

Știai că ceea ce mănânci în sarcină va deveni mâncarea preferată a bebelușului tău?

-
//
08.04.2021

Viitoarele mămici ar trebui să cunoască faptul că preferințele culinare ale copilului încep să se dezvolte încă în perioada intrauterină. Așadar, dacă mai târziu vei constata că micuțul tău nu-și mănâncă legumele din farfurie, potrivit unor studii recente, acest lucru ar putea avea de-a face și cu preferințele alimentare ale mamei din timpul sarcinii.

Cercetările arată că atunci când mama mănâncă în sarcină anumite alimente dominante, ea va modela astfel, și viitoarele preferințe culinare ale copilului ei. Până la 12 săptămâni de sarcină, fătul începe să înghită lichidul amniotic, iar până în săptămâna 28 de sarcină, acesta va începe să dezvolte un puternic simț al mirosului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorul Vries, încă din anii 1980.

Din săptămâna 21 de sarcină, fătul consumă zilnic câteva grame din lichidul amniotic, iar acest lichid cuprinde toate aromele alimentelor și băuturilor consumate de mamă.

„Vanilia, morcovul, usturoiul, anasonul, menta sunt unele dintre aromele care s-au dovedit a fi transmise lichidului amniotic sau laptelui de mamă”, mai spune Julie Mannella, o cercetătoare care studiază gustul la sugari la Institutul Monell Chemical Senses Center.

În cadrul unui experiment, cercetătorii le-au oferit gravidelor capsule de usturoi sau de zahăr, înainte de a preleva un eșantion din lichidul lor amniotic. Pentru a vedea dacă aromele se pot transmite de la mamă la făt, aceștia au rugat un grup de oameni să miroase ulterior mostrele cu lichidul prelevat.

„S-a dovedit a fi extrem de simplu, doar mirosindu-le, să aleagă mostrele de la femeile care consumaseră usturoi. Simțul gustului reprezintă, de fapt, 90% din miros”, a mai spus Mennella.

Prin urmare, dacă vei avea un stil de viață sănătos, cu fructe și legume din belșug, în perioada sarcinii, sunt șanse mari ca și bebelușul tău să își termine legumele din farfurie.