mamaplus

Gravidele şi mamele sunt mai predispuse la dureri de spate. Explicația unui ortoped

-
//
29.07.2020

Să ai un copil nu este doar o provocare din punct de vedere emoțional, educațional, intelectual, din punct de vedere financiar, din punct de vedere al relației de cuplu sau al jobului ci şi o provocare pentru coloana vertebrală. Femeile însărcinate şi proaspetele mame se plâng des de dureri de spate, iar unele le neglijează riscând complicații. Dr. Tarek Nazer, chirurg ortoped, explică ce afecțiuni ale coloanei vertebrale sunt mai des întâlnite la gravide şi la mame în general şi cum pot fi prevenite.

Sarcina, naşterea si creşterea unui copil, „cade” în mare parte pe spatele şi umerii mamelor. Uneori devine dureros... La propriu.

De aceea este posibil să apară durerile de coloană din a doua jumătate a perioadei de sarcină, iar după naştere atunci când mamele cară copilul timp îndelungat şi folosind mai ales anumite suporturi de tip Babywearing care suprasolicită coloana în mod excesiv mai ales când copilul creşte în greutate. 

Durerile de spate la gravide şi mame - de ce apar?

Durerile de la nivelul coloanei vertebrale se pot manifesta în timpul sarcinii sau după naştere, datorându-se în special modificărilor posturale, creşterii bruşte în greutate, adoptării unei poziții greşite de dormit sau ridicatului greutăților precum al căruțului.

Gravidele riscă o serie de afecțiuni ale coloanei:

  • Durerea lombară şi pe un membru inferior datorate presiunii exercitate de creșterea uterului și afectării nervului sciatic.
  • Agravarea unei afecțiuni preexistente precum o hernie de disc sau o protuzie discală.
  • Modificări de statică ale coloanei vertebrale ce pot avea o afectare severă pe termen lung.

Coloana vertebrală trebuie pregătită pentru a face față cu bine sarcinii şi provocărilor vieții de mamă

Sportul ar trebui să facă parte în mod regulat din viața unei femei, iar cu atât mai mult când urmează să aibă o sarcină. Sarcina nu înseamnă condamnare la inactivitate, ci din contra, exercițiile fizice adoptate trimestrului de sarcină va aduce o serie de beneficii precum îmbunătățirea stării de bine şi al somnului, reducerea durerilor lombare şi creşterea tonusului muscular.

Se pot efectua exerciții de streaching, exerciții cu obiecte şi mingii de gimnastică, exerciții cu ritm lent şi amplitudine mare, evitându-se cele care sunt de forță, viteză sau mişcări bruşte precum săriturile.