mamaplus

Gravidă cu cancer de col uterin, operată și tratată în perioada sarcinii. E al doilea caz din lume

-
//
22.01.2020

Diagnosticul de cancer de col uterin este cel mai mare coșmar trăit în sarcină. Află în continuare povestea Dianei, o mamă din Romania, pentru care viața s-a schimbat complet în clipa când a reușit să-și țină, în sfârșit, bebelușul în brațe. Până la momentul întâlnirii dintre ea și fetiță, mămica a trecut prin multe încercări grele.

Diana se chinuia de ani buni să devină mamă, iar atunci când a reușit să rămână însărcinată, în cele din urmă, medicii i-au dat o veste neagră: cancer de col uterin.

Medicii ginecologi i-au recomandat gravidei să întrerupă sarcina în săptămâna 13, pentru a nu-și pune viață în pericol și nici pe-a bebelușului.

Prof. Dr. Petre Bratila a fost singurul medic din Romania care le-a dat o șansă uriașă la viață: atât mamei, cât și copilului din pântece.

mamaplus

„Mama a pus mai presus de orice această sarcină având în vedere că încerca de 5 ani să rămână gravidă și a riscat, într-un fel. În ceea ce mă privește nu am riscat. Nu este primul caz de acest gen. Am tratat 50 de femei cu cancer de col uterin în stadiu incipient prin tehnica de conservare a potențialului reproductiv, iar șase dintre ele au acum copii.

Diana este într-adevăr prima femeie însărcinată din Romania care a născut după operația pentru cancer, tocmai pentru că am reușit să efectuăm în timpul sarcinii o intervenție complexă prin care tumora a fost eliminată, fără să fie lezat fătul. Diana este al doilea astfel de caz în lume, alături de o pacientă din Japonia” , a spus Prof. Dr. Petre Bratila, la scurt timp după ce fetița s-a născut.

Tratamentul de cancer pe col uterin. Operația care a salvat două vieți

Micuța Efremia Andra a venit pe lume cu mult zgomot. „Am auzit-o cum plângea, și am început să plâng și eu! Este foarte frumoasă, nu mă mai săturam s-o privesc”, își amintește cu emoție mama.

Fetița s-a născut în saptamâna 36 de sarcină, cu o greutate de 2440 de grame și a primit nota 10 la naștere.

„Este o fetiță cum trebuie să fie, care și-a început viața de la linia de start, ca toți copiii normali”, a mai spus medicul specialist neonatolog care a îngrijit-o pe Efremia.