mamaplus

Gingivita de sarcină. Ce se întâmplă dacă nu este depistată la timp? Sfaturi pentru gravide

0
//
25.11.2020

Gingivita de sarcină este o afecțiune des întâlnită în rândul femeilor însărcinate, dar nu este o una care să le sperie pe tinerele mămici. Constatată din timp, această afecțiune poate fi tratată cu uşurință şi fără prea mult stres din partea mămicii şi, mai ales, fătul este în siguranță.

Ce este gingivita de sarcină?

Gingivita reprezintă inflamarea gingiilor, care apare din cauza dezvoltării plăcii bacteriene de la nivelul dentiției. Dezvoltarea bacteriilor este favorizată de schimbările hormonale, adică de creşterea secreției de progesteron.

Cum se manifestă gingivita de sarcină?

Conform medicilor stomatologi, gingivita apare începând cu a doua săptămână de sarcină, până în cea de a opta. Se manifestă prin umflarea gingiilor, care capătă un aspect roşiatic, sunt sensibile la atingere şi moi. Se pot observa sângerări la nivelul dentiției în timpul periajului şi chiar dureri. În cazuri extreme, din cauza dezvoltării excesive a plăcii bacteriene, pot apărea tumori dentare. Aceste tumori nu sunt un motiv foarte mare de îngrijorare, pentru că sunt de natură benignă şi pot fi îndepărtate pe cale chirurgicală.

Cum se poate preveni gingivita de sarcină?

Prevenirea apariției acestei afecțiuni este chiar simplă şi implică respectarea regulilor minime de igienă a cavității bucale. Se recomandă periajul dinților după fiecare masă, folosirea apei de gură şi a aței dentare. De asemenea, consultul stomatologic trebuie să fie luat în considerare de fiecare mămică. Drept remediu naturist, se poate consuma o cană de apă caldă cu o linguriță de sare.

Ce se întâmplă dacă gingivita de sarcină nu este depistată la timp?

Există o serie de riscuri care se pot ivi în cazul nedepistării la timp a gingivitei, şi anume:

  • Dacă inflamația persistă o perioadă îndelungată, apar boli ale țesuturilor din jurul dinților.
  • Prezența bacteriilor de la nivelul leziunilor gingiilor pot migra pe cale sangvină în corp şi să producă daune la nivelul altor organe.
  • Bacteriile pot ajunge şi la uter, moment în care, acesta va începe să secrete prostaglandine care stimulează travaliul şi determină naşterea prematură a fătului.

Sfaturi de urmat pentru viitoarele mămici:

  1. Se recomandă periajul dinților după fiecare masă. Dacă acest lucru nu este posibil, se poate consuma gume de mestecat cu potențial bacteriologic.
  2. Folosirea aței dentare prin care se va reuşi îndepărtarea unor populații de bacterii localizate între dinți.
  3. Utilizarea apei de gură, mai ales după episoadele de vărsături, dar şi în momentele de greață. Apa de gură este un amestec ce conține apă, alcool, arome, conservanți şi fluor. Rolul ei este de a preveni apariția cariilor, de a conferi rezistență smalțului dinților, de îndepărtare a unor bacterii şi de a conferi o respirație plăcut mirositoare.
  4. Detartrajul, adică îndepărtarea plăcii bacteriene de la nivelul dentiției într-un cabinet stomatologic.
  5. Acordarea unei atenții sporite regimului alimentar, consumarea unor cantități mai mici de dulciuri şi a unor alimente bogate în vitaminele C şi B12.
  6. Consultarea stomatologului chiar şi când în momentul în care viitoarea mămică nu suferă de gingivită.

Deşi este o afecțiune des întâlnită, cu o frecvență de 60-70% în rândul femeilor însărcinate, aceasta poate fi prevenită, dar şi tratată cu ajutor specializat din partea unui stomatolog.