

Gingivita de sarcină este o afecțiune des întâlnită în rândul femeilor însărcinate, dar nu este o una care să le sperie pe tinerele mămici. Constatată din timp, această afecțiune poate fi tratată cu uşurință şi fără prea mult stres din partea mămicii şi, mai ales, fătul este în siguranță.
Gingivita reprezintă inflamarea gingiilor, care apare din cauza dezvoltării plăcii bacteriene de la nivelul dentiției. Dezvoltarea bacteriilor este favorizată de schimbările hormonale, adică de creşterea secreției de progesteron.
Conform medicilor stomatologi, gingivita apare începând cu a doua săptămână de sarcină, până în cea de a opta. Se manifestă prin umflarea gingiilor, care capătă un aspect roşiatic, sunt sensibile la atingere şi moi. Se pot observa sângerări la nivelul dentiției în timpul periajului şi chiar dureri. În cazuri extreme, din cauza dezvoltării excesive a plăcii bacteriene, pot apărea tumori dentare. Aceste tumori nu sunt un motiv foarte mare de îngrijorare, pentru că sunt de natură benignă şi pot fi îndepărtate pe cale chirurgicală.
Prevenirea apariției acestei afecțiuni este chiar simplă şi implică respectarea regulilor minime de igienă a cavității bucale. Se recomandă periajul dinților după fiecare masă, folosirea apei de gură şi a aței dentare. De asemenea, consultul stomatologic trebuie să fie luat în considerare de fiecare mămică. Drept remediu naturist, se poate consuma o cană de apă caldă cu o linguriță de sare.
Există o serie de riscuri care se pot ivi în cazul nedepistării la timp a gingivitei, şi anume:
Deşi este o afecțiune des întâlnită, cu o frecvență de 60-70% în rândul femeilor însărcinate, aceasta poate fi prevenită, dar şi tratată cu ajutor specializat din partea unui stomatolog.