mamaplus

Femeile însărcinate cu gemeni ar trebui să nască la 37 de săptămâni pentru a preveni anumite riscuri

-
//
30.11.2020

Pentru a reduce riscul de moarte fetală intrauterină sau mortalitate infantilă neonatală, femeile însărcinate cu gemeni ar trebui să nască la 37 de săptămâni, arată un nou studiu.

O sarcină normală durează, de obicei, 40 de săptămâni. Riscul de moarte fetală intrauterină (când fetusul moare în pântec) este mai mare în cazul sarcinilor gemelare și este ceva normal ca doctorii să aducă bebelușii pe lume mai devreme pentru a evita acest lucru. Dar momentul optim pentru astfel de nașteri nu a fost stabilit cu certitudine.

Pentru a descoperi răspunsul, o echipă internațională de cercetători a analizat 32 de studii efectuate în ultimii 10 ani pe mai mult de 35.000 de sarcini gemelare. Cercetătorii au comparat riscul de moarte fetală intrauterină cu riscul de mortalitate infantilă neonatală (definită ca decesul care survine în termen de până la 28 de zile de la naștere).

Riscul de moarte fetală intrauterină începe să crească dacă sarcina gemelară durează prea mult. Dar riscul de mortalitate infantilă scade pe măsură ce durata sarcinii crește. În consecință, cercetătorii au încercat să depisteze perioada în care riscul unei complicații începe să îl depășească pe al celeilalte.

În sarcinile în care fiecare fetus are propria placenta, riscul de moarte fetală intrauterină și riscul de mortalitate infantilă neonatală au fost egale până în săptămâna 37 de sarcină. Totuși, dacă nașterea a fost amânată până la 38 de săptămâni, riscul de moarte intrauterină a crescut cu 9 decese la 1.000 de nașteri.

În sarcinile în care gemenii au avut aceeași placenta, riscul de moarte intrauterină a părut a fi mai mare decât riscul de mortalitate infantilă neonatală pentru sarcinile mai mari de 36 de săptămâni. Dar sunt necesare mai multe studii pentru a emite o recomandare clară legată de perioada optimă de naștere a gemenilor. Rata problemelor medicale ale nou- născuților a scăzut pe măsură ce sarcina a înaintat.

Rezultatele sugerează că nașterea în cazul gemenilor cu 2 placente ar trebui să se facă în săptămâna 37 pentru a preveni creșterea semnificativă a deceselor  intrauterine comparată cu riscul de mortalitate infantilă neonatală asociat cu nașterea timpurie. Iar unde există o singură placenta, nu există o dovadă clară care să susțină necesitatea nașterii înainte de săptămâna 36.