Sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a te pregăti de nașterea unui copil sănătos. Unul dintre cele mai importante aspecte ține de alimentația sănătoasă ca să câștigi greutatea necesară pentru a susține o nouă viață.

Cât?

În timpul primei vizite medicale, doctorul tău îți va spune câte kg poți să câștigi de-a lungul celor nouă luni de sarcină. Este cunoscut faptul că majoritatea femeilor sănătoase acumulează între 11,5 și 16 kg, dar acest lucru depinde și de tine: dacă ești supra sau subponderală. Previzionează-ți un câștig ușor și constant al greutății și nu uita că fiecare femeie este diferită, deci și numărul kilogramelor acumulate variază.

 • în primul trimestru vei lua în jur de 500-700 g/lună;
 • în al doilea trimestru vei lua aproximativ 200-400 g/săptămână;
 • în cel de-al treilea trimestru te vei îngrășa cu 500 g/săptămână.

Acestea fiind zise, până la data când trebuie să naști, o să crezi că te-ai îngrășat enorm, mai ales că bebelușul tău va cântări în jur de 3300 g.

Care sunt componentele câștigului de greutate?

Greutatea totală câștigată se împarte (aproape egal) între copil (inclusiv placentă, lichidul amniotic) și trupul tău (volum mărit de sânge, uter mărit, sâni mai mari). În mod normal, există și un stoc de grăsime maternală, care este esențială pentru susținerea vieții intrauterine și, ulterior, pentru alăptare. Așadar:

 • Bebeluș - 3.3kg;
 • Placentă - 600g;
 • Uterul mărit - 900g;
 • Sânii sunt mai grei cu 400g;
 • Sângele aduce în plus 1.2kg;
 • Lichid amniotic - 900g;
 • Fluide în plus - 300g;
 • Grăsime și proteine suplimentare - 2.2kg.

La ieșirea din spital, în cazul exemplului de mai sus, te vei întoarce acasă cu minimum 7 kg mai puțin decât la internare. Restul kilogramelor acumulate le vei elimina ușor în următoarea perioadă (sănătos ar fi într-un interval de 1 an de zile), datorită efortului pe care îl efectuează corpul de a produce lapte în cantitate suficientă pentru noul membru al familiei și îndatoririlor la care mămica trebuie să răspundă prompt, zi și noapte, oră de oră. Nu uita că regimul de viață și alimentație sănătoase pe care le-ai respectat în timpul sarcinii trebuie să continue și acum, când alăptezi.

Condiția ta fizică de ansamblu:

Este important să urmezi recomandările medicului, pentru că dacă acumulezi prea multe sau prea puține kg pot apărea complicații. De asemenea, nu uita că pe perioada sarcinii, trebuie să primeze calitatea alimentelor și nu cantitatea.

Când viitoarea mămică acumulează greutatea potrivită, șansele sunt în favoarea nașterii unui copil sănătos. Doctorul va estima numărul de kg pe care trebuie să îl iei în timpul sarcinii în funcție de greutatea și sănătatea ta dinaintea sarcinii.

Proverbul: „Niciodată nu poți fii prea bogat sau prea slab” nu se aplică femeilor însărcinate (cel puțin partea cu „prea slab”). Copilul tău, aflat în plină creștere, are nevoie să fie hrănit și trebuie ca tu să mănânci pentru voi amândoi. Dacă nu iei kg necesare, copilul tău este supus riscului de a avea o greutate mică la naștere. Acești copii sunt vulnerabili la problemele de sănătate și întâmpină greutăți mai mari pentru a rămâne sănătoși. Așa că asigură-te că urmezi indicațiile medicului tău.

Unele femei câștigă mult prea mult în greutate, deși mănâncă puțin. În schimb, alte mămici sunt cunoscute pentru faptul că au profitat de sarcină pentru a încălca orice regulă de a mânca sănătos. Aceasta nu este o idee tocmai bună, pentru că dacă te îngrași prea mult:

 • Se mărește presiunea asupra inimii, care deja lucrează în plus pentru a pompa volumul crescut de sânge;
   
 • Exerciți presiune asupra încheieturilor, care sunt deja slăbite și sensibile datorită hormonilor sarcinii;
   
 • Vor apărea mult mai ușor durerile de spate;
   
 • Îți va fi mult mai greu să pierzi kg acumulate după nașterea copilului, iar acea greutate în plus poate provoca alte probleme serioase de sănătate.