mamaplus

Absența simptomelor de greață în sarcină poate fi un semn al avortului spontan?

-
//
16.09.2021

Unul dintre cele mai des întâlnite simptome din primul trimestru de sarcină este greața de dimineață. Chiar dacă în jur de 80% dintre femeile însărcinate se confruntă cu această problem, nu este însă o regulă pentru toate femeile. Există și gravide care nu au aceste simptome, dar au sarcini sănătoase. Prin urmare, specialiștii afirmă că lipsa simptomelor de greață nu este un simptom al avortului spontan sau un semn de risc crescut. Cu toate acestea, dacă greața și alte simptome ale sarcinii dispar brusc, acesta ar putea fi un semn al pierderii sarcinii.

Unele cercetări susțin că gravidele care experimentează greața în sarcină au un risc statistic mai scăzut de avort spontan. Un alt studiu a constatat că la gravidele care au avut anterior un avort spontan, simptomele greții de dimineață au fost asociate cu un risc redus de avort în sarcinile ulterioare.

Cu toate acestea, dacă nu ai greață în timpul sarcinii, asta nu înseamnă că este un neapărat motiv de îngrijorare. Așa cum cercetările nu au descoperit că a experimenta greța este un semn al unei sarcini sănătoase, a nu suferi de greță nu înseamnă neapărat că este ceva în neregulă cu sarcina.

Experimentarea senzației de greață și a vărsăturilor în primele trei până la patru luni de sarcină este normală și poate avea loc în orice moment al zilei, nu doar dimineața. Aceasta trece de obicei de la sine în câteva luni. Cu toate acestea, este încă normal ca greața să apară în orice moment în timpul sarcinii. Deși simptomele pot fi incomode, în general nu prezintă un risc pentru gravidă sau pentru făt.

Cât de frecventă este greața de dimineață?

Până la 80% dintre gravide suferă de greață (cu sau fără vărsături) la un moment dat în timpul sarcinii. Asta înseamnă că până la 20% nu experimentează greața și multe dintre acestea continuă să aibă o sarcină sănătoasă, fără complicații. Dintre gravidele care prezintă simptome ale greții, majoritatea raportează că simptomele se remit până în săptămâna 22 de sarcină. Cu toate acestea, aproximativ 10% dintre gravide experimentează greața, care durează până la naștere.

Hyperemesis Gravidarum

Greața severă de dimineață este cunoscută sub numele de hiperemesis gravidarum. Apare doar la aproximativ 3% din sarcini, dar poate fi gravă. Nu există un singur motiv pentru care unele gravide suferă de această afecțiune, iar altele nu, dar se crede că genetica joacă un rol important.

O femeie cu Hiperemeză gravidică (HG) suferă zilnic vărsături severe, ceea ce duce la deshidratare și la scăderea în greutate. În timp ce o mică scădere în greutate în primul trimestru poate fi normală, pierderea a 5% din greutatea corporală sau mai mult nu este normală.