Pentru că ne-adevărurile circulă așa de ușor, trebuie să distrugem acest mit - începem prin a spune esențialul - dacă vrei să ramai însărcinată, trebuie în mod special să faci sex înainte de ovulație și nu după ovulație.

E ușor să înțelegem de mitul că sexul trebuie după ovulație e cel care pare să fie acceptat.  Pur și simplu pare să fie mai logic că ovulul trebuie să fie prezent mai întâi înainte de a-l întâlni cu niște înotătorii puternici... (spermatozoizi).

Totuși, nu așa funcționează. În primul rând, sperma poate supraviețui în sistemul reproductiv al femeii până la șase zile. Sperma va muri pe măsură ce trec zilele, deci, cu cât ovulația este mai aproape, cu atât mai bine. Dar nu trebuie să ajungă acolo „în momentul” ovulației.

În al doilea rând, și poate cel mai important, ovulul devine nonviabil foarte repede. Dacă o celulă spermă nu fertilizează ovulul în 12 până la 24 de ore de la eliberarea din ovar, nu mai poate avea loc concepția. Deci, dacă faceți sex după ovulație, ar putea fi prea târziu pentru ca ovulul să fie sănătos pentru a fi fecundat.

8 semne ale ovulației

Ovulația este acel miracol feminin care se întâmplă în fiecare lună, la femeile care nu au ajuns încă la menopauză. Practic, zilele în care se întâmplă ovulația, marchează semnalul când femeia poate procrea - cu ajutorul desigur - al unui spermatozoid viteaz.

În fiecare lună, un ou (ovul) se maturizează în interiorul ovarelor tale și apoi se deplasează în tubul falopian, spre uter.

Pentru a avea șansa unei sarcini, trebuie să ai activitate sexuală în perioda 1-2 zile înainte de ovulație și până la 24 de ore după aceasta. Celulele spermei, spermatozoizii pot trăi până la 2-3 zile, dar un ovul trăiește doar 24 de ore după ovulație.

Calcularea aproximativă a datei ovulației este posibilă numai femeilor cu un ciclu menstrual regulat, pe când cele care au o menstruație neregulată le este recomandat să foloseasca metode adiționale.