Ovulația are loc cu 14 zile înainte de menstruație. Ciclul menstrual este împărțit în două faze: foliculară și luteală. Prima se referă la perioada cuprinsă între menstruație și ovulație, iar a doua fază se referă la perioada ce urmează ovulația și până la menstruație (perioadă care este în general de 12-16 zile). Regula privind cele 15 zile înainte de menstruație se bazează pe medie.

Modificări ale mucusului cervical

Mucusul cervical este o substanță normală produsă de glandele din cervix care se scurge în vagin. Acționează ca o barieră împotriva bacteriilor dar și ca un mijloc de transport pentru spermatozoizi. Conține proteine, apă și electroliți. Sub influența hormonilor, mucusul cervical suferă mai multe transformări pe parcursul unui ciclu menstrual.

În perioada dinaintea menstruației, mucusul este asemănător albușului de ou, având un aspect elastic și umed. În ziua ovulației, mucusul este apos și în cantitate mai mare, perfect pentru a transporta sperma. Poți verifica singură consistența mucusului folosind degetele. Dacă acesta este lipicios, înseamnă că nu ești în perioada ovulației, dacă este însă apos, atunci ești în perioada ovulației.

mamaplus

Modificări ale poziției cervixului

Cervixul conectează vaginul de uter și acționează precum o barieră, permițând spermei să intre în uterin perioada in care are loc concepția. Poziția cervixului și modul în care se simte la atingere te poate ajuta să identifici perioada fertilă. Înainte de perioada fertilă, cervixul se simte tare la atingere și uscat, închis și coborât. În perioada fertilă este mai moale și umed.

Creșterea temperaturii bazale

Temperatura bazală este cea măsurată de obicei în timpul somnului și este cea mai joasă temperatură. Urmărirea temperaturii bazale te poate ajută să vezi în ce zile ai ovulația. După ovulație, nivelul ridicat de progesteron din organism duce la creșterea temperaturii bazale. Chiar dacă informația nu te ajută în prima lună, te poate ajuta șă îți notezi în viitor perioada menstruației. Măsoară zilnic temperatura folosind un termometru special pe care îl vei ține sub limbă, de preferat imediat după trezire, înainte de a te ridica din pat.

Sângerări minore

Sângerarea minoră în timpul ovulației apare din cauza unei picături de estrogen care duce la modificarea mică a endometriului (mucoasa internă a uterului) și deci la o mică sângerare. Aceasta poate să treacă uneori insesizabilă.

Creșterea apetitului sexual

În perioada cea mai fertilă din lună, femeile manifestă o creștere a apetitului sexual. Șansele să râmâi cât mai repede gravidă depind direct de intensitatea și multitudinea întâlnirilor intime cu partenerul de viață.

Ascuțirea simțurilor

Hormonii din sânge pot influența simțurile, astfel ai senzația că vezi mai bine sau ai gusturi mai pronunțate, ori că identifici mai rapid mirosurile.

Crampe abdominale

Crampele abdominale sunt prezente la majoritatea femeilor în perioada ovulației, dar sunt de intensitate redusă și uneori sunt confundate cu dureri ale colonului.

Sâni tensionați

Anumite femei remarcă o tensiune a sânilor înainte de perioada ovulației. Această tensiune are legatură tot cu hormonii din organism. Un sutien mai strâmt sau hainele strânse pe corp pot să accentueze senzația de disconfort.

Stare de amețeală si migrene

În perioada anterioară ovulației, femeile pot să aibă migrene, să se simtă un pic amețite sau chiar să aibă o senzație de greață.

De ce sunt importante semnele ca ești în perioada ovulației?

A ști care este perioada exactă a ovulației, te poate ajuta să rămâi cât mai curând gravidă. Cele două zile înainte de ovulație și ziua când are loc ovulația sunt categoric cele mai importante zile din lună din punct de vedere al fertilității.