mamaplus

Medic ginecolog: ”După vârsta de 35 ani, o cezariană ar putea fi prea riscantă”

-
//
31.03.2021

După împlinirea vârstei de 35 de ani, femeile sunt mai expuse riscului de morbiditate maternă sau deces la naștere, spun specialiștii în ginecologie. Operația de cezariană are mai multe riscuri decât cea naturală, iar de cele mai multe ori femeile insistă pentru acest tip de naștere, fără să fie conștiente de consecințe și riscuri majore.

Un studiu din 2019 publicat în Jurnalul Asociației Medicale din Canada (CMAJ) declara că riscul unei operații de cezariană pentru femeile din această grupă de vârstă este foarte de mare. Cercetătorii au descoperit că femeile de peste 35 de ani care optează pentru o naștere cezariană ar putea avea un risc dublu de complicații legate de sănătatea mamei, decât femeile de aceeași vârstă care nasc vaginal. Ba mai mult, medicii lor sunt de acord cu asta și totuși trec peste aceste riscuri majore.

Cercetătorii au descoperit că femeile de peste 35 de ani care optează pentru cezariană au un risc mai mare pentru o serie de probleme materne severe - care pot provoca decesul, inclusiv:

  • Hemoragie
  • Accident vascular cerebral
  • Cheaguri de sânge în plămâni (embolie pulonara)
  • Embolia cu lichid amniotic
  • Probleme majore la rinichi, ficat și disfuncții cardiace
  • Admiterea în unitatea de terapie intensivă

”Deși motivul exact al acestor riscuri pentru femeile din această grupă de vârstă nu este încă cunoscut, cercetătorii sugerează că potențiale condiții preexistente sau complicații de recuperare chirurgicală legate de vârstă ar putea juca un rol.”, susține Dr. Ileana Zotta,  Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda.

Femeile optează pentru cezariană fără a cunoaște corect riscurile

În ultimele decenii, vârsta maternă la naștere a crescut în țările cu venituri mai mari. Studiul CMAJ afirmă că aproximativ 17 la sută din sarcinile din Statele Unite sunt la mame mai mari de 35 de ani. În aceeași grupă de vârstă, rata secțiunii C este aproape dublă față de mamele mai tinere la 43%. Și rata primară (neemergentă) a secțiunii C este de aproape 30 la sută. Cu alte cuvinte, femeile de peste 35 de ani optează pentru o naștere prin cezariana fără a înțelege riscurile inerente.

Cu siguranță, există cazuri care oferă motive medicale necesare pentru o cezariană planificată, cum ar fi protejarea sănătății mamei și bebelușului. Cu toate acestea, având în vedere aceste date noi, este important ca femeile de peste 35 de ani să analizeze cu atenție dacă, pentru comoditatea unei nașteri programate merită să-și pună în pericol sănătatea sau chiar viața.