Din momentul în care își ține copilul în brațe pentru prima oară, o proaspătă mămică simte o responsabilitate enormă pentru ființa căreia tocmai i-a dat viață. Ceea ce nu ar trebui să facă în niciun caz această mămică este neglijarea propriei sănătăți. Până la urmă, de sănătatea ei depinde și cea a copilului său... Cu părere de rău, există o mulțime de femei nu merg la un control medical după naștere, din anumite motive: depresia, stresul sau chiar faptul că nu are cu cine lăsa copilul.

Ca să vorbim cu cifre reale, mai puțin de jumătate dintre femei efectuează controale medicale postpartum, arată un studiu publicat în Jurnalul de Medicină Internă Generală.

"Este foarte important că femeile să își țină sănătatea sub observație după ce nasc, indiferent că apelează la ajutorul specialistului care urmărește evoluția copilului la domiciliu, în cazul în care acesta este un medic avizat, sau că preferă ajutorul unui centru comunitar de sănătate. Este important ca proaspetele mămici să se gândească și la sănătatea lor", explică Wendy Bennett, profesor asistent la Catedra de Medicină Generală Internă din cadrul Universității John Hopkins.

Ce poți descoperi la controlul postpartum

Academia Americană de Pediatrie, în colaborare cu Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor, recomandă un program standard de ținere sub observație a tinerelor mame în primele șase săptămâni de după naștere.

Femeile care s-au confruntat cu complicații în timpul sarcinii, cum ar fi presiunea crescută a sângelui sau diabetul gestațional, ar trebui să consulte un medic pe o perioadă mai lungă, de un an, întrucât sunt predispuse la boli cronice în viitor.

De ce nu se acordă atenție controalelor postpartum

Studiul publicat în Jurnalul de Medicină Internă Generală arată că doar 56,6% dintre femeile care au avut complicații în timpul sarcinii au consultat un medic după naștere. Dintre cele care nu au avut probleme de sănătate în cele 9 luni de gestație, doar 51,7% au vizitat cabinetul medical după ce au devenit mame.

"Chiar dacă au asigurări medicale și acces la o îngrijire mai bună, femeile tind să își neglijeze sănătatea după naștere. În perioada postpartum, femeile trec prin foarte multe transformări. De cele mai multe ori, prezenta nou-născutului le copleșește și nu se mai gândesc la propria sănătate. Medicii ar trebui să găsească modalități noi de a le tine sub observație, cum ar fi vizitele acasă", a mai spus profesorul de la Universitatea John Hopkins.