Fiecare al doilea copil din Republica Moldova spune că cineva necunoscut i-a cerut, cel puțin o dată, să expedieze online imagini cu caracter sexual. Totodată, 40% dintre acești copii nu vor spune nimănui despre această experiență și doar 9% vor vorbi despre situația neplăcută cu părinții lor. Sunt datele unui studiu elaborat de Centrul Internațional „La Strada”, prezentat astăzi, 16 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă. 

Deși o cercetare de acum patru ani demonstra interesul sporit al copiilor pentru activitățile din mediul online, studiul din 2021 ne arată că acest interes îi duce pe copii în situații pentru care nu sunt pregătiți, neavând suficiente competențe de viață. Chiar dacă  9 din 10 copii produc și expediază cu regularitate filmulețe cu sine, 4 dintre acești copii nu știu cum să modifice setările de confidențialitate pe rețelele sociale, iar fiecare al șaptelea copil nu știe ce informație poate fi publicată online și care nu ar trebui spusă nimănui.

Datele arată că 2 din 10 copii cu vârsta de 9-11 ani au comunicat online cu persoane necunoscute.

Mai periculos este însă faptul că jumătate dintre ei au recunoscut că s-au întâlnit în realitate cu persoane pe care le-au cunoscut online.

Directoarea Programului Copii al CI „La Strada” Moldova, Elena Botezatu, a menționat că cercetarea a fost realizată în contextul în care situația pandemică a determinat copiii să petreacă mai mult timp online.

„Mai mult timp online înseamnă mai multe oportunități, dar și mai multe riscuri, în cazul în care copilul nu are abilitățile necesare pentru a naviga în siguranță. Una dintre cele mai mari provocări legate de siguranța copiilor pe Internet este să-i protejăm de un abuz sexual. În ultimele 12 luni, numărul abuzurilor sexuale online raportate de copii a crescut cu 50%. Iată de ce, prin acest studiu ne-am propus în mod special să identificăm comportamentele riscante ale copiilor în mediul virtual, care amplifică vulnerabilitatea lor față de acest tip de abuz”, a subliniat Elena Botezatu.

Pe lângă analiza comportamentelor copiilor pe Internet, cercetarea a avut ca scop și studierea profilului socio-economic al respondenților. Ipoteza specialiștilor „La Strada” contura o dependență directă între mediul social din care provine copilul, relația lui cu familia, școala și comunitatea, pe de o parte, și nivelul de risc de abuz în mediul online, pe de altă parte, iar rezultatele cercetării au confirmat această ipoteză.

Copiii spun că cele mai neplăcute situații cu care se confruntă în mediul online sunt legate de accesarea involuntară a conținuturilor cu caracter sexual (13%), de situațiile când primesc mesaje vulgare, înjositoare sau imagini cu caracter sexual (12%), dar și atunci când sunt hărțuiți, înjosiți. Totuși, studiul arată că nu oricare dintre acești copii riscă să devină victimă a unui abuz sexual în mediul online.

Interviurile au conturat și un „portret virtual” al copilului care este cel mai vulnerabil la abuz și exploatare sexuală pe Internet. Este vorba despre adolescenți cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani, cu un statul social redus și care provin din familii incomplete: locuiesc cu un singur părinte, nu au părinți sau sunt lăsați în grija buneilor sau a altor rude. Acești copii preferă să nu vorbească nimănui despre situația lor și spun despre ei că „acasă nu mă simt în siguranță”. Sunt vulnerabili și fetele, și băieții, în egală măsură.

Eșantionul cercetării a cuprins un număr de 3829 de copii. Au fost realizate și 20 de interviuri ale copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 17 ani din Chișinău și din alte localități ale țării, inclusiv din UTA Găgăuzia.