Simt că fiul nostru s-a îndepărtat enorm de noi, părinții, și nora. De când s-au căsătorit, chiar și pe fetele care le au, le vedem foarte rar. De unde atâta răutate și ură la nora noastră, pentru noi? Nu le dorim decât tot binele din lume.
Încercați să nu vă amestecați cu nimic în căsnicia lor, la un moment dat, o să se întoarcă cu dragoste și respect față de dumneavoastră. În toate cazurile de neînțelegere dintre copiii care se căsătoresc și părinții lor, pornesc de la prea multă grijă a părinților și preocupare, de felul cum se conduc copiii în viața de cuplu.
Încercați să nu mai faceți nicio observație, fie ea și de bine, pentru nimic, lăsați-i pe ei să-și rânduiască viața și să se conducă, fără să le dați sfaturi dacă nu vi le cer.
Orice intervenție de-a dumneavoastră în viața lor, pe ei îi deranjează. Știu că vă este greu ca mamă, să nu ziceți nimic, pentru că până la căsătoria lor, dumneavoastră le-ați purtat de grijă, zilnic, educându-i și învățându-i ce este bine și cum să crească. Acum, a venit vremea, când atitudinea grijulie de mamă încetează, parcă prea deodată și trebuie să acceptați acest lucru.
Așa a rânduit Dumnezeu să se întâmple, trebuie să înțelegem aceasta, oricât de mult i-am iubi pe fiii noștri și oricât de mult bine le-am vrea. Ei trebuie să se separe și oarecum, să ne părăsească, în sensul de a fi independenți, conducându-se de acum singuri, fără noi, părinții.
Nu fiți revoltată și geloasă pe această rânduială a lui Dumnezeu și renunțați la ambiția și conceptul că sunteți mamă și că fiul și nora trebuie să vă asculte ca până acum în toate.
Mai bine lăudați-i și binecuvântați-i că se înțeleg bine, că muncesc, că se iubesc, că au copii, că v-au făcut bunică ș.a.m.d. În rest, cum își vor așterne, așa vor dormi, cum vor munci, așa vor mânca, cum se vor înțelege, așa vor avea tihnă, cum își vor crește copiii, așa vor avea cinste de pe urma lor. Să fie treaba lor în toate, nu vă amestecați cu nimic!
Puneți pază gurii, ca să nu mai ziceți nimic;
Gard pornirilor, ca să stați cuminte acasă lângă soț;
Barieră gândurilor, ca să nu vă mai frământați de grija lor;
Portiță vizitelor, pe care s-o deschideți doar din când în când ca să-i vizitați, să vedeți ce mai fac, să vă vedeți nepoții, fără să-i plictisiți sau să-i mâhniți.
Ei sunt o familie și vor să se conducă singuri.
Copii și nora sunt copii buni, nu au ură și nici răutate, ci așa înțeleg ei acum, deocamdată, că vor mai stopa intervențiile dumneavoastră, posesive și nedorite, în viața lor, și ca un scut de apărare față de insistențele și atitudinea posesivă pe care le aveți față de ei.
Nu-i deranjați, lăsați-vă să fiți dorită și iubită. Să vă ceară să mai mergeți pe la ei, să vă ceară să mai stați o vreme la ei, să vă dorească.
Binele pe care-l spuneți că le doriți, nu înseamnă grija dumneavoastră, exagerată, pentru viața lor, ci binele trebuie să vină din partea dumneavoastră, numai atunci, când ei au nevoie de el și vi-l cer. Atunci când vor zice: „mamă, tată, ajutați-ne să ieșim din impasul și din necazul acesta” sau „ajutați-ne cu un sfat”!
Aduceți-vă aminte de timpul când erați ca ei, atunci când v-ați căsătorit, că nu vă doreați să se amestece nimeni în căsnicia dumneavoastră, nici părinții și nimeni altcineva. Să nu știe nimeni cum o duceți, bine sau rău, de felul cum vă conduceți și cum vă descurcați, acest lucru vor și copii dumneavoastră. Vor să vă demonstreze că știu să se descurce singuri și că se pot lupta cu propria forță, cu greutățile vieții și ajutați fiind de Dumnezeu, prin Taina Cununiei.
Dumneavoastră, ca părinți, nu vă supărați, ci rugați-vă pentru ei, ca Dumnezeu să le dea ajutor și tot binele și bucurați-vă de ei, de reușitele și realizările lor.
Dacă veți ține cont de aceste sfaturi și veți privi cu o atitudine de încredere, optimistă și nepătimașă către ei și căsnicia lor, se va schimba relația dintre dumneavoastră și copii în bine, și o să fiți fericiți și iubiți. Amin.