Părinții hiperprotectori sunt nocivi pentru copiii lor, afirmă specialiștii în parenting și psihologie. Petru a evita să cazi în capcana hipervigilenței parentale, încurajează-ți copilul să învețe din propria sa experiență. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Reginei din Ontario (Canada), una dintre cele mai nocive consecințe a hiperprotecției parentale este faptul că micuții cu vârsta între 7 și 12 ani rareori au ocazia să iasă afară și să se joace cu prietenii lor. Din păcate, acești copii sunt foarte nefericiți.

Deși a crește un copil presupune în primul rând să-l protejezi, trebuie să iei în considerare următoarele aspecte:

  • Crescându-ți copilul formând un atașament sănătos cu acesta presupune să-l ajuți să-și formeze o imagine pozitivă despre sine.
     
  • Un copil care se simte în siguranță alături de părinții săi și vede că aceștia îi recunosc meritele va avea o stimă de sine mai ridicată. Acestuia nu îi va fi frică să crească, să se maturizeze și să devină un adult responsabil.
     
  • Protejează-ți copilul cu ajutorul sfaturilor, dar permite-i să comită propriile greșeli
     
  • Protejează-ți copilul astfel încât să simtă că ești mereu de partea lui

În această perioadă, copilul începe să-și ceară drepturile și să învețe conceptele de dreptate și moralitate. În această perioadă (numită și „preadolescență”) micuțul va începe să ia anumite decizii care probabil te vor surprinde. Ascultă-ți mereu copilul și învață-l în fiecare zi ce trebuie să facă pentru a fi liber și responsabil. Pentru a se bucura de privilegii, micuțul trebuie să înțeleagă că este nevoie să îndeplinească anumite obligații.