Primii pași ai copilului reprezintă o etapă nouă și importantă în creșterea și dezvoltarea sa. Părinții vor fi încântați să-și vadă piciul ținându-se pe piciorușele fragile și cu siguranță vor încerca să facă tot ce le stă în puteri pentru a-l ajuta să se descurce cât mai bine. Una dintre greșelile pe care le fac majoritatea părinților la această etapă este achiziționarea unui premergător, susține medicul ortoped Alexandru Herdea.
"Considerăm normal ca mersul să înceapă în jurul vârstei de un an. Părinții să nu grăbească mersul celui mic. Există această tendință în care toată lumea presupune că dacă un copil va merge mai devreme, acesta va ajunge și mai departe. Însă iată că în cazul copiilor nu avem niște limite fixe. Părinții ar trebui să îi ajute pe cei mici în momentul în care văd că s-ar chinui așa să se ridice și să facă primii pași sau să-i lăsăm așa în stilul lor.”, susține specialistul în ortopedie.
Părinții ar trebui să fie prudenți odată cu apariția dorinței celui mic de a face primii pași. Sunt necesare câteva evaluări importante.
”Stilul acela clasic în care este luat de mânuță, cineva îl plimbă, nu îi ajută, din contră, poate să facă rău. Ca mersul să înceapă avem nevoie de 2 obiective. În primul rând, partea mecanică trebuie să fie în regulă și de asta facem ecografia de șold la început, în primele 6 săptămâni. După ce ne-am asigurat că partea mecanică este în regulă. Mai departe, transmisia este cea care trebuie să se dezvolte, adică să poată să stea în picioare și de a face primii pași", a spus medicul Alexandru Herdea.
Care sunt avantajele și dezavantajele premergătoarelor?
Premergătorul din zilele noastre s-a transformat foarte mult, adică nu mai este ca pe vremuri. Acest dispozitiv a fost întotdeauna un subiect între risc și beneficii pentru părinții care aveau nevoie să se degajeze și să facă ceva, dar un risc din punct de vedere ortopedic pentru tot ceea ce înseamnă structură osteomusculară a copilului.
”Pentru că nu este pregătit, el este forțat să stea într-o poziție, nu știe ce are de făcut. În primul rând, el e plasat acolo, după care observă că poate să se miște de colo-colo dând din picioare, dar piciorul stă pe vârfuri nu calcă cum trebuie. Cu timpul apar solicitări și asupra articulațiilor, genunchilor sau șoldurilor, care pot periclita mai târziu această structură a membrelor inferioare. Prin urmare, premergătorul este contraindicat.”, a subliniat medicul ortoped.
Cum să alegi încălțămintea pentru bebelușul care face primii pași?
Totodată dr. Alexandru Herdea le recomandă părinților să nu achiziționeze încălțăminte ortopedică, decât dacă a fost indicată de un medic ortoped.
”Reținem de la început că nu există încălțăminte care să imite mersul, iar încălțămintea ortopedică are niște recomandări stricte, adică în mod normal orice încălțăminte găsim în comerț poate fi cât se poate de bună pentru copil. Se fac adesea greșeli. Părinții le cumpără copiilor încălțăminte cu un număr mai mare, pe motivul că acesta va creşte. El va înota efectiv în acei adidaşi. Se va ajunge la o deformare a picioarelor. Se strică mersul copilului. O încălțăminte ar trebui să-i asigure suport gleznei, dar nu să fie o încălțăminte cu talpă rigidă sau cu un suport rigid şi în niciun caz elastic.”, a declarat specialistul în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate.
Mersul desculț, cel mai benefic pentru cei mici
În casă, copiii trebuie lăsați în picioarele goale. La fel şi atunci când mergem la mare sau munte, fie la pădure. Mersul desculț va stimula formarea boltei plantare, în armonie cu forma piciorului. Dacă de la vârsta de un an și 4 luni, un an și 6 luni mersul nu a început măcar să arate ca un proces în achiziție, atunci e bine să ne adresăm unui medic.